Kvenske barn må ha rett til opplæring i språket sitt. Over hele landet og ikke bare i Børselv og andre steder nordpå. Og gjennom hele skoleløpet, videregående inkludert. Kravene kommer fra kvenfolket og deres organisasjoner. (Illustrasjonsfoto: Arne Hauge)

 

Hyvvää päivää. Hei alle sammen. Mie olen Frank Halvorsen. En ny Ruijan Radio-sending er klar, den første i mai.

I dag fortsetter vi vår oppkjøring foran Sannhetskommisjonens rapport-framlegging, den skjer på dagen om fire uker, torsdag 1. juni. Vi har sendt flere lengre intervjuer i den forbindelsen, og i dag har turen kommet til Tor Sara, direktør og daglig leder for flere norske, samiske og kvenske medier. Hva er forventning, spør vi, nå som rapporten er like rundt hjørnet?

Men det skjer også andre ting som angår kvener, blant annet skal opplæringsloven endres. De foreslåtte endringene har vært til bekymring og frustrasjon, noe blant andre Vilde Christoffersen Walsø ga uttrykk for på et høringsmøte for en tid tilbake. Kritikken mot forslagene i den nye loven går på to hovedpunkter, nemlig at retten til opplæring i kvensk må gjelde for hele landet, og for hele utdanningsløpet. Mer om det i dagens sending.

Kultur er et satsingsområde for kvenfolket, både å ta vare på den vi har, og bygge ny kultur for framtiden. Det inkluderer ikke bare bøker, teater, dans og sang, men også film. I dag skal vi møte et par karer med kunnskap på det området, de har satt seg fore å lage en filmdokumentar med kvenene i sentrum.

Når det gjelder en annen serie vi har gående foruten vår før-rapport-serie, skal vi i «Min kvenske arbeidsplass» møte Ørjan Steinsvik. Hvem han er og hva han driver med, får vi naturligvis også rede på.

Håper du skrur på radioen, for da høres vi. Hyvästi.