Etter mange år har kommisjonen nå kun sju dager igjen på sitt arbeid. Det dukes for overlevering til Stortinget og  framlegging på Nasjonalteateret. Foran fra venstre ser vi Anne Julie Semb, Pia Lane, Anne Kalstad Mikkelsen, Dagfinn Høybråten, Marit Myrvoll, Liv Inger Somby. Bak fra venstre: Ketil Zachariassen, Aslak Syse, Ivar Bjørklund, Einar Niemi, Per Oskar Kjølaas, Håkon Hermanstrand. (Foto: David Jensen/UiT Norges arktiske universitet)

 

Hyvvää päivää. Hei alle sammen. Mie olen Frank Halvorsen. En ny og etter mitt syn svært viktig sending fra Ruijan Radio er nå klar.

Idet dagens sending går på lufta, er det på timen presis ei uke til opplesningen av rapporten fra Sannhetskommisjonen tar til. En viktig nasjonal begivenhet, har overleveringen og framleggingen blitt omtalt som, og mange kvener skal naturligvis delta. Vi har snakket med noen av dem.

Blant andre elleve år gamle Villen Yttregaard Jakobsen fra Nordreisa, den yngste av alle de 100 oppleserne, som altså skal stå foran hele nasjonen på nasjonalteateret og lese fra rapporten. Også andre kvener har sentrale roller, ikke minst Kventeater-teatersjef Frank Jørstad, som du også hører fra i dagens sending.

Til arrangementet i Oslo oppretter for øvrig Norges arktiske universitet sine egne lytteposter. Der kan folk droppe innom, sitte ned og se og høre fra opplesninga. Vi har en prat med en annen kar som også skal lese høyt for folket, selv om han ennå ikke vet presis hva han skal lese. Fra Alta har vi også en prat med ordføreren, hun er fornøyd med at hjemkommunen er med på lag nå som rapporten snart er klar.

Hva så med forventningene til konklusjonene fra kommisjonen? I dag fortsetter vi vår serie, og tar en prat med velkjente Kristine Jonas.

Vadsø kvenfestival nærmer seg, vi har også en prat med festivalsjef Raymond Olufsen. Dessuten fortsetter vi en annen serie, nemlig Min kvenske arbeidsplass, der dagens gjest er Vilde Christoffersen Walsø.

Mye å få med seg, så klikk deg inn og lytt, oppfordrer vi. Ellers må du ha ei fortsatt fin uke, så høres vi. Hyvästi.