Helt urelatert men heftig bilde, Sander. Flott, stå på! (Foto: Sander Larsson Framnes)

 

Heftig kvensk seminar og kongens fortjenestemedalje! Sander har mistet forstanden, og sammen glippet den røde tråden. Det er mer pusi trasig tekst, og merkelig hjemmelekse. Jeg vet ikke lenger, jeg.

Heftig kvenseminar er heftig

I år ble det fysisk oppmøte på Kvenseminaret, og dette utnytter arrangørene til det fulleste, med gode innledere i kø utover dagen.

Med alt fra kvensk overraskelse og kunstnerisk innslag, til fylkesordfører-innledning om det kvenske/norskfinske som ressurs for landsdelen. Det dukes også for foredrag knyttet til språkets og litteraturens verden, samt om situasjonen for unge kvener/norskfinner.

Mange kjente navn står på plakaten, som professorene Pia Lane og Anita Salamonsen, kunstnerne Maija Liisa Björklund, Liv Bangsund og Åsne Kummeneje Mellem, forfatter M. Seppola Simonsen og mange andre.

Kvensk og norskfinsk i kommunene er også tema under årets seminar, med innledninger fra flere ordførere samt andre aktuelle navn. Positivitet, alt det gode som tross alt skjer i forhold til det kvenske og norskfinske, er overordnet parole for årets seminar.

Kvenseminaret hadde annonsert en kvensk overraskelse. Det var at Reidun Mellem fikk Kongens fortjenstmedalje. Den ble tildelt av Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen. Alle skrøt svært av Reidun, og vel fortjent.

Trasig tekst:

Pikkukilli istui uunin alla
Pikkukilli istui uunin alla
ja valitti hänen nälkkäänsä.
Pikkukillilä oli pää kippee,
että Pikkukilli riepu kuoli.

Katten ligger under ovnen
Katten ligger under ovnen
og klager all sin nød.
– Jeg har så vondt i hodet mitt,
jeg tror det blir min død!

Del av en regle fra Lemmijoki – Lakselv. Hør neste sending for å finne ut hvordan det vil gå med denne pusekatten med hodepine i det lille pusihodet dennes.

 

Hjemmelekse:

Pistopilleri henkkaavuus   –  Stikkpille avhengighet

Nylig kom hele India og Pakistan på nett, til stor fortvilelse for nettleverandører. Siden de i de landene oppretta en vane for å sende hverandre god morgen meldinger. Og da mener Sander sånn absolutt alle. Det førte til at hele nettet ble dødstrægt og overbelasta. Sander syntes det er ganske chad og wholesome, så kanskje vi skal prøve å få en sånn snill og fin vane her i Nord også.

Hyvvää aamuu!  –  God morgen!

Hyvvää yötä ja nuku hyvin!  –  God natt og sov godt!

 

Kväänintiima

Også denne senhøsten sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.