Også Wenche Pedersen har registrert det mange snakker om. At det blåser en kvensk vind. Pedersen er ordfører i Vesisaari, Vadsø. (Foto: Arne Hauge)

 

Det ramler hele tiden inn kvenske henvendelser på bordet til Vadsø-ordfører Wenche Pedersen.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Jeg er kven og jeg er same, og det har jeg alltid sagt når jeg skulle holde innlegg. Lenge før det ble moderne å være kven.

Slik lød starten da Vadsøs ordfører Wenche Pedersen holdt ordet under Kvenseminaret i Tromsø, onsdag 3. november i år. Som en av flere var Pedersen invitert inn for å snakke om det kvenske og norskfinske i kommunene, noe hun for hjemkommunens del gjorde med en optimisme som var til å ta og føle på.

– Selv om det er høst så kjenner vi på den kvenske våren som alle snakker om. Det er ett eller annet i luften, sa Pedersen, som i sin løypemelding fra landets kvenske hovedstad trakk fram høstens åpning av nye Ruija kvenmuseum. Et moderne kompetansesenter, en nøkkel til fortellingene og et sted som skal brukes til daglig, sa hun.

Bruke gamle NRK-studio

– Det betyr så uendelig mye for Vadsøs befolkning. Vi har ennå ikke landet etter den store åpningen, sa ordføreren. Åpningen falt sammen med stedets årlige kvenfestival, det var seminarer og kort sagt så mye vigør at vadsøværingene tydelig merket den vinden det for tiden snakkes om i forbindelse med den mangfoldige kvensaken. Formannskapet i Vadsø kommune har gitt sin tilslutning til å inngå intensjonsavtale med byens kvenske språksenter og barnehagene. Kvenske navn kommer sakte, men sikkert på plass, et nylig eksempel er det nye kvenske navnet på Varangerhalvøya nasjonalpark.

– Det skjer noe hele tiden, sa Pedersen, som ga kred til ildsjeler som Jens Pedersen. Og som Trygg Jakola, som forleden var innom ordførerkontoret. Det var ifølge ordføreren i kjølvannet av at Jakola og språksenterleder Raymond Olufsen hadde drøftet ideen om å å produsere både fjernsyn og radio i et av studioene som er igjen etter NRK i museumsbygget. Ja, dersom ordføreren hadde oppfattet henvendelsen korrekt. Spørsmålet var om hun kunne bidra til å spre ideen, noe hun altså gjort fra talerstolen under Kvenseminaret 2021.

«Vær med og push oss»

Tirsdag denne uken landet det også en søknad fra Kventeateret på Wenches bord. Kventeateret ser for seg samarbeid om forestillinger, inkludert bruk av kultursalen for å produsere teater.

– Det ramler ting inn på bordet hele tiden, og det må være denne vinden som blåser. Det sprudler i forhold til det kvenske, sa Pedersen. Kvensk vil hun neppe lære seg, det var hun klar på, likevel festet hun lit til at hennes utøvende politiker-gjerning kan ha positiv betydning på så mange områder i forhold til det kvenske.

– Men som politikere er vi avhengig av å bli pushet. Av foreldre og av kvenungdommen. Kom innom og vær med og push oss. Det hjelper, oppfordret Pedersen, som sammen med varaordføreren har en podcast hvor de snakker om det som rører seg.

– Det at vi også snakker om det som skjer i det kvenske miljøet i en politisk setting tror jeg er veldig viktig, avrundet hun.