HELT HERLIG PÅ ALLE SPRÅK: Utrydningstruede bokstavkjeks kunne tematisk gjort susen, men arrangøren gikk for en staskake så god at den var til å spise opp. (Foto: Arne Hauge)

 

Kvænangen språksenter offisielt åpnet.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Kvensk språk er i dag i en kritisk situasjon, og arbeidet må styrkes, sa statssekretær Anne Karin Olli under åpningen av Kvænangen språksenter – Naavuonon Kielikeskus/Návuona Giellaguovddás. For øvrig det andre av seks språksentre i Troms med kvensk som ansvarsområde.

Hunden: Ser her ja, endelig et sted hvor noen sikkert vet åssen man på kvensk sier «en godbit til takk.» Foto: Arne Hauge

– Å jobbe med å styrke det kvenske språket betyr å starte på en ny vei og samtidig lære av språkvitaliseringsarbeidet som er gjort og som gjøres for nordsamisk. Å styrke språk flere språk samtidig kan gi gjensidig inspirasjon og erfaringsutveksling, sa Olli, som sa hun gledet seg over Kvænangens store engasjement for kvensk og samisk språk og kultur.

I pausen gjorde de seg klare for sine taler for dagen, statssekretær Anne Karin Olli, Kvænangen-ordfører Eirik Losnegaard Mevik og Sametingspresident Aili Keskitalo. Foto: Arne Hauge

Senteret har uoffisielt vært i drift et års tid, og ligger i Leiraveien 24 på sørsiden av brua over Sørstraumen. Kvænangen kommune står som eier av senteret, etter en idé som dukket opp lokalt for om lag 4 år siden.

– Målet er at språkene våre igjen skal snakkes i bygdene. Det er litt av en oppgave, sa Ragnhild Enoksen, hun har ledet arbeidsgruppen for oppretting av senteret.

Folket fikk høre litt kvensk da generalsekretær Ivar Johnsen fra Norske kveners forbund ønsket språksenteret lykke til.

– Vi gratulerer Kvænangen kommune med dette flotte språksenteret, sa generalsekretær Ivar Johnsen fra Norske kveners forbund.

– Det blir spennende å se hvor mange kvenske og samiske språkbrukere man har her i kommunen om ti, tjue år, sa Johnsen, som minnet om at det for noen generasjoner siden var mange som snakket begge disse språkene.

Æren for selve den offisielle åpningen tilfalt sametingspresident Aili Keskitalo, og underholdningen etter seansen ble besørget blant annet av det kommunale koret Similango.