Kvääni nuoret. (Kuva: (Kuva: Lisbeth R. Dragnes/Ruija Kvenmuseum)

 

Ønsker all ungdom som måtte ønske det hjertelig velkommen.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Påmeldingsfristen er gått ut, men det er likevel anledning å delta når Kvääninuoret har invitert til samling på Alta museum i dag. Også ikke-medlemmer kan delta:

«All ungdom som ønsker å delta er hjertelig velkommen. Det finnes et ordtak som sier at det er typisk kvensk å ikke føle seg kvensk. Ikke la det stoppe deg», oppfordrer den ungdomsorganisasjonen i sitt facebookarrangement.

Kvääninuoret – Kvenungdommen er en landsdekkende ungdomsorganisasjon under Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto, som arbeider med å skape møteplasser for kvensk ungdom og å styrke en kvensk ungdomsidentitet og kultur.

«Arrangementet er gratis for medlemmer i Kvenungdommen, ellers gjelder ordinære priser», skriver ungdomsorganisasjonen i en oppdatert status på sin facebookside. Inngang på museet, for øvrige gjester, er 70 kr for studenter og 90 kr for voksne.

«Møt opp mellom klokken 14 og 15, og spør etter Kvenungdommen i skranken.»

Kvensk i dag

På samlingen skal ungdommene få være i- og oppleve den kvenske utstillingen «Tuulessa – i vinden.» En av forskerne i IMMKven-prosjektet, som står bak utstillingen, vil komme og fortelle litt om forskningen bak utstillingen. I forskningen, som presenteres gjennom utstillingen, har de sett nærmere på det kvenske som rører seg i dag.

Det blir også mulighet for å teste veving, spille språkspill eller bare «henge» sammen om man ønsker det.

Kvääninuoret har nettopp gitt ut en ny norsk-kvensk fraseordbok, og ett eksemplar vil loddes ut i løpet av dagen til en heldig vinner blant deltakerne. Fraseordboka vil for øvrig lanseres på nettopp Alta museum, men det skjer først 15. desember.

Les også:

Klar med etterlengtet fraseordbok

Møteplass

Målet med arrangementet er, ifølge ungdomsorganisasjonen, å skape en møteplass med en samtale om identitet «som kan være godt for både kvener og andre minoriteter.»

«Ta med en venn, tips en kompis eller møt opp alene. Vi gleder oss til å møte deg», melder Kvääninuoret.