Skjermdump fra den nye nettsiden for kvenske filmproduksjoner.

Skjermdump fra den nye nettsiden for kvenske filmproduksjoner.

Filmskaper Anstein Mikkelsen har samlet og gjort sine kvenske filmprosjekter lett tilgjengelig på nett.

Produksjonsselskapet Sivet AS har nå lansert en egen nettside viet til kvenske filmer og filmprosjekter.
– Dette er en hyllest til kvensk språk og kulturs lange tradisjoner i Norge og på Nordkalotten. Gjennom mer enn 20 år har jeg vært så heldig å få dele «hjertets skatter» med kvener og beslektede folk, beskriver filmskaper og Sivet-eier Anstein Mikkelsen.

Legger ut kvenske filmer
På nettstedet kvenfilmer.no presenteres Mikkelsens egne produksjoner, og flere av dem er allerede lagt ut slik at en kan se disse når en måtte ønske. Her finner en blant annet historiens første dokumentar om kvenene, Meän kieli – meän siivet – Vårt språk – våre vinger. Her forteller en rekke mennesker fra Porsanger om sitt forhold til språket og kulturen, om livet før og nå, om erfaringer fra fortiden og tanker om fremtiden.
– Da vi laget den første filmen Meän kieli – meän siivet, Vårt språk – våre vinger, var det få som trodde på oss og støttet oss. Det var aldri laget noen film på kvensk tidligere. Det var heller aldri laget noen dokumentarfilm om kvenene. Filmen var ferdig i 1997, men arbeidet med den startet for mer enn 20 år tilbake. Siden da har det blitt mange filmer om kvenske forhold og filmer på kvensk fra Siivet AS. Mange av de er vist på tv for flere millioner seere i Norden, forteller Mikkelsen.

Ulike sjangre
På nettsiden kan en også se dokumentaren «Det tause folkets stille død?» hvor Mikkelsen sammen med historiker Arvid Petterson og journalist Jannicke Farstad reiser rundt om i de kvenske områdene i Nord-Norge og derfra videre til Tornedalen på grensa mellom Sverige og Finland og helt til russisk Karelen for å finne kvenfolkets røtter, og svar på spørsmålet: Hva er en kven?
Barne- og ungdomsfilmen «Karine ja kadonu loru – Karine og den forsvunne regla», som er den første kvenske barnefilmen som noen gang er laget, er lagt ut sammen med den tilhørende musikkvideoen «Kadonu loru». En kan også se den barnevennlige filmen «Jakten på Soria Moria».
Også flere naturfilmer er lagt ut. Her kan en blant annet kan se hvordan kvenene tradisjonelt har brukt naturen. En får også bli med på nære møter med mennesker som forfatter Alf Nilsen Børsskog, Sverre Opdahl og hans tjæremil, og bli kjent med badstutradisjonen til ekteparet Randa i Pasvik.
– Etterhvert vil vi også få lagt ut glimt fra de mange dokmentasjonsprosjektene Siivet AS har gjennomført i forhold til det kvenske, røper filmskaperen.
Inntil videre er det kun Mikkelsens og Sivet AS sine filmer som legges ut.
– Vi kan dessverre bare legge ut filmer vi selv har rettigheter til. Men vi vil gjerne ha størst mulig bredde på disse siden, så hvis det er andre rettighetshavere/produsenter som selv har lagt ut kvenske og kvenskrelaterte filmer lager vi gjerne link til disse. Det er bare å ta kontakt, oppfordrer filmskaperen.