Episodebilde fra premierefilmen. Terje Aronsen til venstre og Arvid Petterson til høyre. Bare å glede seg. Denne godbiten pluss en til kan du se, særlig hvis du er i Lakselv eller Alta. (Film/foto: Anstein Mikkelsen/Mopeetila juurhiin – Med moped til røttene, Kainun tiefilmi – Kvensk roadmovie, 2023)

 

Stor premiere på Kvenfolkets dag 2023.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Alta kvenforening og Alta filmklubb har noe på hjertet. Sammen skal de vise to filmer på kvelden på Kvenfolkets dag. Til og med en premiere, blodfersk av året, heter det fra filmkameratene.

Klokken 18.45 går nemlig teppet til side på Aurora kino Alta, der den første filmen heter «Mopeetila juurhiin – Med moped til røttene.» En Kvensk roadmovie, Kainun tiefilmi med varighet 45 minutter. Filmen vises også i Aurora Kino Lakselv, som faktisk kan betraktes som den egentlige premieren, får vi vite fra folkene i Siivet AS. I Lakselv starter filmen klokken 18.30. Våre to nevnte foreninger sier dette om mannen bak filmen:

«En premiere på den nyeste filmen til Anstein Mikkelsen. Anstein Mikkelsen, som er en meget erfaren filmregissør, har i en årrekke produsert filmer med kvenske temaer. Han fortjener en omtale i seg selv for sitt arbeid for kvensk film. Filmproduksjonen har brakt fram mange og viktige kvenske perspektiver både historisk og i samtiden.

– Terje Aronsen har alltid sagt at det var på svensk side av Tornedalen han fikk inspirasjonen til sitt arbeid for kvensk språk og kultur. Derfor har jeg lyst til å oppsøke dalen sammen med han, heter det i samme forbindelse fra historiker Arvid Petterson.

– På en slik tur er det nødvendig å få in duftene og nærheten til naturen. Da er det bare antikke mopeder som gjelder, nesten like gamle som oss selv, sier han.

Endelig kan vi trykke dette bildet, fra Kipparifestivalen i Børselv i fjor sommer. En hemmelighetsfull Terje Aronsen har etter mye leting fått tak i rett dekk til sin fordums moped. En prestasjon som langt i fra var noen selvfølge, mopedens alder tatt i betraktning, og en vellykket bragd som han her gjerne deler med Alf E. Hansen. Men som sagt, filmen var ennå uferdig og vi valgte å tie selv om vi nok skjønte at det var eksos og langtur i gjære. (Foto: Arne Hauge)

I omtalen av filmen spørres det hva som skjer når en person gir seg etter å ha brukt det meste av sitt til kampen for en viktig sak?

«Gleder man seg over seirene, eller dveler man fortsatt over motgang og tap? Klarer man å legge engasjementet på hylla i tro på fremtiden, eller blir man sittende fast i tvilen på om det kanskje ikke var verdt strevet, slitet og forsakelsene?»

Vi tar med at meänkieli og finsk er hovedspråkene i filmen. Musikken i filmen er hentet fra det rike repertoaret til gruppa Jord, melodier på meänkieli som setter seg både på hjernen og i hjertet.

Så til den andre filmen. Den er en samtidshistorie fra Tornedalen av Jon Blåhed og Jimmy Sundin. «Turpa kiinni minun haters», lyder tittelen, som på norsk betyr «Hold kjeften mine hatere.» Filmen er fra 2019 og varer også 45 minutter.

Fra omtalen kan vi lese at både Blåhed og Sundin savnet oppmerksomhet omkring deres egen kultur i Tornedalen. Det inspirert dem til å lage filmen, om deres positive erfaringer fra livet som ung i Tornedalen. Begge filmskaperne er også musikere, og musikken spiller en stor rolle i filmen. Tittelen er fra en låt av Pajalabandet The Magnettes.

Fra filmen «Turpa kiinni minun haters». (Foto: BildCentrum)

«Filmen handler om 22-årige Maja fra Pajala i Tornedalen. Hun har flyttet til Stockholm, men et dødsfall i familien gjør at hun reiser hjem. Der bor søstera hennes, Sara, sammen med kjæresten sin, Johan. Han er musiker, og etter begravelsen skal de to på sommerturné i Tornedalen. Vi får følge med på reisen der røtter og identitet er sentrale temaer underveis», heter det videre om filmen.

Billetten koster kroner 100,- . Medlemmer av Alta filmklubb går gratis på dette arrangementet.

«Kom gjerne i god tid til dette populære arrangementet», melder filmklubben og kvenforeningen.