Stortingspresident Masud Gharahkhani. (Skjermbilde)

 

Stortingspolitiker fikk svar fra Stortingets presidentskap på spørsmål rundt Kvenfolkets dag, men ikke på alt. Ett eksplisitt og sentralt spørsmål unnlot de å svare på.

 

Frank Halvorsen / Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

I midten av februar sendte stortingspolitiker Bengt Rune Strifeldt (Frp) spørsmål med kvensk tema til Stortingets presidentskap.

Han ville ha svar på hvilket initiativ presidentskapet på Stortingt har tatt for å løfte frem den kvenske folkegruppen.

I henvendelsen framgår det at Stortinget flagget på Samefolkets dag. Strifeldt ville derfor også vite hvorvidt det ville bli lagt opp til samme fokus på det kvenske på Kvenfolkets dag, blant annet med norsk og kvensk flagg utenfor Stortinget.

Her kan du i sin helhet lese Strifeldt sitt framlegg og spørsmål.

I svaret framgår det at Presidentskapet deler oppfatningen om at Stortinget årlig bør markere Kvenfolkets dag 16. mars. De viser til at det de siste årene er gjort ting digitalt.

De skriver at «Presidentskapet har besluttet at Stortinget markerer Kvenfolkets dag med hilsen fra stortingspresidenten på Stortingets nettside og Stortingets sosiale mediekanaler, servering av kvensk mat i Stortingsrestauranten og utstilling av kvensk litteratur på Stortinget.»

Spørsmålet om det kvenske flagget ble ikke nevnt i svaret, som er signert Stortingspresident Masud Gharahkhani, til tross for at brevet starter med «Det vises til mottatt henvendelse 13. februar 2023 om flagging på Kvenfolkets dag.»


Fikk svar: Stortingspolitiker Bengt Rune Strifeldt fra Frp utfordret Stortingets presidentskap om kvensk fokus etter å ha møtt NKF-leder Kai Petter Johansen i Alta i februar. (Kuva: Arne Hauge)

Les også: Strifeldt holdt ord – I dag møttes de

Kai Petter Johansen i Norske kveners forbund sier i en kommentar at han setter pris på at Bengt Rune Strifeldt har utfordret Stortinget på feiringen av Kvenfolkets dag og det er veldig gledelig at Stortingets presidentskap har respondert så raskt med en plan for å markere dagen på en veldig fin måte.

– Det er viktig for kvenfolket at myndighetene gjør dette, og en fin start på tiden som kommer hvor forsoning står på agendaen, sier forbundslederen.

– Jeg fortutsetter at de skal flagge også, selv om det ikke er nevnt i brevet, avslutter Johansen.

Les også:

Kvenfolkets dag 2023: Landsdekkende oversikt