– Vi trives godt i lag sammen med det andre. Jobben er tett og vennskapelig og vi har det veldig gøy, sier fra venstre Elisabeth Ayathurai og Anna Bertine Jørstad. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Gullsmed Kristiansen har eget verksted og egen gullsmed på huset. Den faglige dybden er verdt sin vekt i gull for de andre ansatte.

 

Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

For eksempel ansatte som Elisabeth Ayathurai (21) og Anna Bertine Jørstad (19). De jobber begge ved det som er en av Nord-Norges største gullsmedforretninger. Gullsmed Kristiansen AS, midt i Tromsø sentrum og vis á vis Tromsø Domkirke. Utvalget av smykker og bunadssølv er som det må være, verkstedet gjør at de dessuten kan bistå med alt fra gravering til reparasjon og personlige smykker. De er blant de få som også fører kvensølv.

– En utrolig fin plass å jobbe på. Gode kolleger og veldig lærerikt. Med gullsmed på huset får vi en litt annen faglig dybde enn om vi bare skulle betjene, sier Ayathurai og Jørstad, vi møtte dem i butikken i april i år. Elisabeth har jobbet der i halvannet år, Anna Bertine var på opplæring og er nå fast ansatt også hun. I en stillingsprosent som passer med det andre hun gjør, nemlig gå siste året ved Tromsdalen videregående skole. Reparasjoner, sier de, tilfører jobben mye:

Mestermerket på veggen forteller at her får du også reparasjon av smykker og sølv. Greit å vite nå som årets største drakt-dag står for dør. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

– Det er mer utfordrende, og det tar lang tid å få inn den faglige dybden. Reparasjon betyr mange ting å tenke på, men heldigvis liker gullsmeden vår å vise oss hva hun gjør. Sånn at vi skal forstå hva vi skal se etter, og hva vi bør si til kundene når de kommer inn med ting til reparasjon. Hun har skikkelig passion for smykker og vil at kundene skal bli fornøyd. Og det vises, sier de to kollegene.

De forklarer at hverdagen består i å skrive mange reparasjonsmeldinger, og at de må lære hvor lang tid jobben vil ta, hva det vil koste, og om det i det hele tatt kan repareres.

– Vi må sjekke om det er ekte gull, vi må veie og regne ut, kort sagt mye man ellers ikke tenker på. Veldig lærerikt.

– Oi, sier folk, dere har kvensølv også? Tror ikke det er så mange andre gullsmeder som fører dette akkurat sølvet, sier Elisabeth og Anna Bertine. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

Interessen for kvensølv, bekrefter de, har økt. Stadig flere finner sine kvenske aner, og det merkes når folk skal kle seg opp og pynte seg. Uten å gå inn på det estetiske, smak og behag varierer også for smykker, så verdsetter de den betydningen som ligger bak kvensølvet.

– Faktisk har vi brettet med kvensk sølv liggende øverst. Det er det første kundene ser når de kommer til stasjonen for draktsølv. Alt til festdrakt, kofte, kvendrakt og bunad. Og hvis man ser på betydning bak, så har kvensølv mer i seg enn mye av det andre vi selger. Det liker vi, at sølvet trekker fram ting som har vært viktige og sentrale for kvenene. Elvebåt, kors og slike elementer som man finner igjen i sølvet, sier Ayathurai og Jørstad.

– Ser ut som om dere bidrar til å gjøre kvensk mer kjent?

– Det er sikkert riktig. Vi har mange som kommer innom bare for å se, og vi har ofte hørt folk si at, oi, dere har kvensølv også. Det syns de er bra. Mange damer kjøper forresten herresøljen også, eller at de har lyst til å kjøpe den. De vil gjerne bruke den til hverdags, kanskje sammen med ei strikkakofte eller ei skjorte.

Begge har røtter og til dels oppvekst fra Finnmark, og begge er av kvensk avstamming på morssiden. Pluss samisk, i alle fall for Jørstads del. Forresten et kjent etternavn fra Kvænangen i Troms, og ganske riktig, hun er i slekt med Frank Jørstad, sjefen for Kventeateret. Anna Bertine har søkt på årsstudium i samisk, drømmen hennes er å jobbe i samisk barnehage. Kollega Elisabeth har et søskenbarn som studerer kvensk mot bachelorgrad ved Universitetet i Tromsø, selv er hun åpen for å det yrket hun nå jobber innenfor.

– Jeg har tenkt på det. Gullsmedyrket må vurderes.

– Det trengs vel i hvert fall flere som kan lage kvensølv?

– Ja. Og jeg syns det er viktig at det produseres lokalt, her hvor kvenene bor, sier Ayathurai.

– Merker dere ekstra pågang når 17. mai nærmer seg?

– Det merker vi godt. Og da er det ekstra mange som stopper ved kvensølvet. Også kunder som egentlig er her for å se etter sølv til andre bunader, avrunder de.

Presis det du trenger og sikkert har lyst på, til hverdag og til fest. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)