Alattiolainen Kristine Jonas oon Kvääninuorten uusi johtaja. (Kuva: Privaatti) 

 

Hun tar over roret i en organisasjon som aldri har hatt flere medlemmer enn nå. Det skremmer ikke Kristine Jonas fra fortsatt ambisjoner om medlemsvekst: – Jeg vil ikke si at det er urealistisk å se for seg en dobling, sier hun.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Søndag 5. mars ble altaværingen Kristine Jonas enstemmig valgt som ny leder i den kvenske ungdomsorganisasjonen Kvääninuoret.

Hun hadde allerede i forkant av årsmøtet varslet at hun ville stille til valg, etter at Åsne Kummeneje Mellem hadde varslet sin avgang.

Les også: Medlemsrekord og nytt styre

Jonas overtar en ungdomsorganisasjon som har hatt en enorm vekst de siste årene, og som nær sagt midt under søndagens årsmøte nådde milepælen på 200 medlemmer. Et rekordhøyt medlemstall for Kvääninuoret, som ble stiftet i 2008.

Tror på dobling

Når Ruijan Kaiku utfordrer den nye lederen på hvorvidt fortsatt medlemsvekst, for eksempel en dobling, er realistisk å se for seg, svarer hun slik:

– Jeg vil ikke si at det er urealistisk å se for seg en dobling. Det er flere og flere som kjenner en interesse for det kvenske, og som ønsker å ta tilbake sin kulturelle identitet, sier Jonas.

Men, hun er klar på at en fortsatt medlemsvekst ikke nødvendigvis skjer så fort:

– Vi greier neppe en dobling i 2023, men kanskje 2024 blir året, sier Jonas.

Motivert gjeng

Hun har selv vært med på og den smått eventyrlige veksten det siste året, og sett det på nært hold som nestleder i styret og i stillingen som ungdomsarbeider.

– Det er gøy å få lov til å være med på denne veksten, sier hun.

Hun sier at også det nye styret er veldig motivert og klare til å ta fatt på arbeidet:

– Det kjennes godt å vite at vi har en gjeng med motiverte ungdommer som har lyst å skape det kvenske miljøet vi selv har savnet, sier Jonas.