Kristin Nicolaysen inviterer, Åsne Mellem bidrar. På Kvinnedagen handler det om kvensk håndverk på Alta museum. (Foto: Arne Hauge)

 

En anledning nordpå til å møte kunstneren Åsne Mellem.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Vi inviterer deg til å ta med ditt eget håndverk. Strikk, spikk eller sy gjerne underveis, eller ta med håndverksprodukter som du vil vise frem og fortelle om.»

Det er Alta museum som melder dette, de innbyr til det de kaller en annerledes museumsopplevelse. Dette på Kvinnedagen i dag onsdag 8. mars, den kvenske tilstelningen inngår i noe de benevner «Vin&Viten.»

«Ei rekke som skal belyse ulike temaer i en uformell setting, der det vil være mulighet til å kjøpe seg et glass vin og nyte enkel bevertning, samtidig som man får påfyll av kunnskap.»

Det starter på museet klokken 19, før billedkunstner Åsne Kummeneje Mellem tar folk med inn i en kvensk kunst- og håndverksverden. Dette i samtale med konservator Kristin Nicolaysen. Mellem, skriver museet, lar seg inspirere av tradisjonelt handverk når hun skaper nye utrykk og kvensk samtidskunst.

«Hva definerer tradisjonelt kvensk håndverk og hvor er det på vei i dag? Samtalen åpner for dialog med publikum», får vi vite.

Til slutt blir det besøk på utstillingen «Tuulessa – I vinden», behørig omtalt av Ruijan Kaiku tidligere, og som Mellem har vært kunstnerisk formgiver for. Der kan du også se fotoutstillingen «Roska vain aaret? Skrot eller skatt?»

Tervetuulema, melder museets folk.