I barndommens bygd vaier flagget som en selvfølge, der hun nå holder til må det ennå gjøres en jobb. Bente Samuelsen har trua, hun mener å se mye positivt rundt det kvenske for tiden. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Bente Samuelsen satser på at Hortens sterke kvenske miljø vil prege også byen på østsiden av fjorden.

 

Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Jo jo, vi vet at båten ville gått på grunn på minst en holme hvis den fulgte vår rute, den røde tråden er der for å illustrere at det på Østlandet er ganske kort fra a til å (Illustrasjon: Google maps)

Bente Samuelsen er opprinnelig fra Børselv, men har bodd ti år i Fredrikstad. På tampen av oktober tok hun båten nordover og vestover, nemlig på tvers av Oslofjorden for å bli med på kulturdagen hos Norske kvener ytre Oslofjord. Hun ble nemlig straks medlem hos dem da foreningen så dagens lys for rundt et år siden.

– Det er nært for meg å ta båten over. Første gang jeg var med på noe i deres regi var under markeringen av Kvenfolkets dag i år. Det var både vellykket og interessant, sier Samuelsen. Hun mener å se mye positivt for tiden, innen det kvenske.

– Ja, og jeg syns det er veldig fint å se at at stadig flere plasser også her sørpå heiser flagget. Spesielt på Kvenfolkets dag, så nå er det bare å få Unni til å jobbe for at det flagges i Fredrikstad også.

Samuelsen sikter her til lederen for kvenforeningen med base i Horten, Unni Elisabeth Huru. Her passer det å ta med at mens kvenbasen Horten har snaut 27 000 innbyggere, så har Fredrikstad drøyt 83 000. Begge er både by og kommune, og rekrutteringsgrunnlaget for nye kvenske medlemmer bør være solid.

– Så det å se kvenflagget vaie over Fredrikstad vil gjøre gjøre deg glad?

– Ja, da blir jeg fornøyd, bekrefter Samuelsen, som sier hun traff bra med kjentfolk både på Kvenfolkets dag og under kulturdagen. Slektninger og venner, utflyttete børselvfolk med tilsvarende sans for det kvenske.

– Det dukket til og med opp gamle revyfolk fra Nuvsvåg (sted i Loppa kommune i Finnmark, journ. anm.) som også kjente meg fra før av. Det var hyggelig å treffe dem igjen, bekreftet hun.

– Det er ganske mange kvener og folk nordfra som bor i området, og som tar kontakt og har foreningen som en møteplass?

Et trivelig fotominne fra sommeren 2022. Bente Samuelsen avbildet i kvendrakten sin, det var under Kipparifestivalen i Børselv i juli. (Foto: Arne Hauge)

– Ja. Og jeg har også familie i Fredrikstad som gjerne skulle vært med her i dag, men de hadde ikke mulighet. Sier altså Samuelsen, som foruten seminar om kvensk byggeskikk også så for seg kurset i grindvev.

– Skulle selvfølgelig gjerne vært med på det kurset også, men det var tidlig fulltegnet.

– Kan du tenke deg grindvevkurs hvis det blir holdt igjen?

– Ja. Det kunne jeg godt tenke meg, for jeg ser at de lager mye flott. Jeg fant forresten en liten grindvev etter ei gammel tante da jeg hjemme i Børselv og ryddet for noen år siden.

– Laget av bein eller tre?

– Den var i tre. Det er viktig å ta vare på tingene før de forsvinner helt, tilrår Samuelsen, som bekrefter at hun ofte tar turen langt lengre nord enn Horten. Nemlig til Børselv og gamle trakter.

– Sommeren er alltid spikret. Sist sommer var jeg der i tre måneder, sier hun.