Egil Borch oon kirkonväärtti Porsankissa. (Kuva: Frank Halvorsen)

 

Kirkeverge i Porsanger, Egil Borch, mener Den norske kirke kan bidra til å få kvensk språk til del III i minoritetsspråkpakten.

 

Frank Halvorsen

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Det er en del kommuner som har vedtatt at de vil jobbe for å få kvensk språk fra nivå to til nivå tre i det europeiske språkcharteret. Troms fylkeskommune gjorde det i sin tid, og Finnmark fylkeskommune det samme, i tillegg til en del kommuner i disse fylkene som har fattet det samme vedtaket.

Det sier den Børselv-bosatte lyngsværingen, Egil Borch, til Ruijan Radio.

Les også: Uklart hvordan kirkas «unnskyld» vil bli

– Jeg tenker at vi som jobber i den norske kirke egentlig burde være med å bidra på det området, sier Borch, som til daglig er kirkeverge i Porsanger.

– Det har også noe å si for de ressursene vi kan hente ut til kvensk kirkeliv og arbeid med kvensk språk og kultur i Den norske kirke, påpeker han.

– Det er så lite penger til disposisjon. For eksempel må Kvensk institutt basere mye av sitt arbeid på midler utover de faste årlige overføringene, altså prosjekter, for å få det til å gå rundt.

– Hvis vi i Den norske kirke kunne jobbet for å heve nivåstatusen, så kunne det utløst mye midler, for da kommer det mange kommisjoner inn i bildet.

– Så det tror jeg vi kan gjøre noe med, avrunder Borch.

Dette og mere til i kommende Ruijan Radio-sending. Den publiseres som vanlig her på ruijan-kaiku.no, torsdag 14. desember klokken 11:00, samt på Spotify eller der du hører podcast.