Animasjonsfilmen Kivikylä burde helt klart vært vist for skolene, sier Randi Mjøen Carlsen. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Også en pensjonert barneskolelærer fikk med seg Siivets film-troika på den kvenske kinokvelden.

 

Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Randi Mjøen Carlsen stiller tålmodig opp på det aller meste av kvenske arrangementer i hjembyen Alta. Så også da kvenforeningen og filmklubben holdt kvensk filmkveld, det var på Aurora kino i går onsdag 13. mars. Tre filmer fra Siivet AS ble vist.

Her er forhåndsomtalen: Inviterer til staselig kvensk kinoaften

Mjøen Carlsen har bak seg en 40 år lang karriere som lærer i skolen, mer presist ved gode, gamle Bossekop barneskole. At hun er glad i unger ble tydelig da vi etter teppefall ba henne si noe om inntrykkene. Alle de tre filmene var flotte, sier hun, men Kivikylä trollbandt mest.

– Steinene beveget seg så forsiktig og så levende. En herlig historie. Jeg følte at jeg satt i klassen og viste filmen for ungene. De hadde blitt helt med og stilt masse spørsmål etterpå. Hvordan kan den steinen komme seg opp til stjernene? Og skjer det noe etterpå?

– Jeg håper inderlig at den med tid og stunder kommer til barneskolene. Og til barnehagene også, tilrår Mjøen Carlsen.

Som sier at også den vakre dansefilmen med Astris Serine Hoel i hovedrollen, kan fenge ungdom og ha sin plass i skolen. Onsdag ble den vist for aller første gang på kino.

– Hun fortalte at hun har danset hele sitt liv, og det kunne man se på de flotte og elegante bevegelsene. Tydelig at hun elsker det hun gjør, for hun ga så mye av seg selv. Hun kommer til å få til mye.

– Så hvis det kommer flere kvenske filmer, da stiller du opp for å se?

– Ja, det gjør jeg virkelig. Nå skal jeg forresten til museet på fredag ettermiddag. Da skal vi prøve å lage dikt på kvensk. Det blir nok først på norsk, så går jeg ut fra at vi får hjelp til å oversette til kvensk, sier Randi, som selv har kvensk bakgrunn fra morssiden. Hun mener det er særlig viktig at de unge også blir med og tar tak i saken.

God anledning til det i Alta, hvor markeringen av Kvenfolkets dag er spredd over flere dager. Mjøen Carlsen har en klar plan om å få med seg mye av det som skjer.

– Det blir en ordentlig feiring for meg, og det gleder jeg meg til, bekrefter hun.

Filmkvelden bød på kvensk premiere. Her ser vi Kurt Johnsen dele ut gaver og takk til (fra venstre) Bjørnar Mikkelsen, Agnes Eriksen, Anstein Mikkelsen og Astrid Serine Hoel. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

Anstein Mikkelsen og Siivet AS har tradisjon for å vise filmer i Alta. Gjerne inkludert en god prat foran publikum. Etter 30 år har Siivet utholdenheten på plass, men i møtet med ressurs-nåløyet for film og kvenske kulturtiltak generelt, skjønner han godt at folk gir seg.

– Nå har de gransket alt og det skal forsones og sannheten skal fram, da burde de bladd opp penger med en gang. Greit at de skal behandle det i Stortinget, men hvorfor skal vi vente? Det er massevis av folk som akkurat nå ønsker å gjøre noe. Det bør de få lov til, ellers går de lei og blir borte, sier Mikkelsen.

Det må søkes mange steder, og utskifting av folk betyr behov for stadig «opplæring.» Det burde vært et sted å søke penger, sier Mikkelsen, hvor bakgrunnen og tankegang bare er kvensk. Siivet lager også samiske filmer, og der er budsjettene i en helt annen verden. Kvensk film, sier han, har til sammenlikning ingen ting.

– Senk byråkratiet og øk pengene. Bevilg mer og vær raus, lyder hans anbefaling.

Men igjen, en trivelig filmkveld og Mikkelsen så for seg flere alta-Alta-besøk. Med nye filmer i bagasjen.