Astrid Serine Hoel i Bjørnedans, Karhu tanssi. (Foto: Karhu tanssi/Siivet AS)

 

Flere premierer på det store lerretet, alle signert den kvenske filmskaperen Anstein Mikkelsen.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Stasdag med Norges-premiere og Alta-premiere på filmer av den kvenske filmskaperen Anstein Mikkelsen.»

Gladmeldingen kommer fra Alta kvenforening – Alattion kvääniseura og Alta Filmklubb. Også i år samarbeider de om kvensk filmvisning, dette som oppvarming til Kvenfolkets dag.

Les også: Kvenfolkets dag 2024: Lansdekkende oversikt

Filmene vises onsdag 13. mars på Aurora kino, fra klokken 18.45. Da blir det intet mindre enn to premierer, i form av rykende ferske filmer fra Anstein Mikkelsen og hans kvenske filmproduksjonsselskap Siivet. Arrangøren sier dette om Mikkelsen:

«Anstein er Norges fremste filmskaper når det gjelder kvensk tematikk. Han kommer selv til visningen sammen med sin bror Bjørnar som han samarbeider med. Danser Astrid Serine Hoel, hovedkarakteren i dokumentaren «Bjørnedans» kommer også, på det som blir første norske kinovisning av filmen.»

Norgespremiere, med andre ord. Her en kort omtale av denne siste publikums-klare produksjonen:

«Bjørnedans – jakten på den kvenske urdansen: Astrid Serine Hoel er på leting – på leting etter dansene som tilhører hennes folk, kvenene. Verken i oppveksten i Oslo eller under utdanningen som danser hørte hun noe om kvensk dans. Danset ikke kvenene? I dokumentarfilmen «Bjørnedans» følger vi Astrid på hennes leting fra nord i Norge til Karelen og Estland. Tok den læstadianske vekkelsen knekken på kvenske dansetradisjoner i Norge? Eller ble dansene aldri med på kvenenes ferd nordover fra det nordlige Sverige og Finland? Kan det finnes spor etter kvenenes danser hos deres søskenfolk? Og kan de bli grunnlaget for dans hos nye generasjoner kvener i Norge?»

Videre blir det Alta-premiere på animasjonsfilmen Kivikylä, inspirert av Agnes Eriksen sine bøker om Kummitus (spøkelset) og hans venn Tähtipoika (stjernegutten). Forfatter Agnes Eriksen vil også være til stede. Dette er en film Ruijan Kaiku så i Lakselv i Porsanger da den hadde premiere der. Her er to lenker hvis du vil vite mer.

Filmen ble laget med kjærlighet og KI – kvensk intelligens

Fikk møte Kivikylä-vennene – på ordentlig

Som om det ikke var nok, det blir enda en film denne kvelden. Nemlig et portrett av stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski, i kortfilmen «Fra Lille Finland til Stortinget.» Her en kort omtale:

Fra «Lille Finland» til Stortinget. (Foto: Siivet AS)

«Fra Lille Finland til Stortinget»: – Jeg snakker ikke språket, men jeg har sterke røtter i kulturen. Stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski har finske aner fra Bugøynes. I denne kortdokumentaren møter vi henne både i Bugøynes sammen med hennes far, og i Oslo der hun bor i dag. Filmen inngår i serie på fem nye kortdokumentarer som Siivet har laget for NRK. Tidligere er det laget 14 filmer i samme serie. Alle kan ses på NRKTV.»

Les også: Hun portretteres i NRK-aktuell kortdokumentar

Altså noe så sjeldent som en kvensk filmaften inkludert spørsmål og svar til filmregissør, hovedkarakterer og inspirasjonskilder.

Til det praktiske så melder arrangøren at filmklubbkort gjelder for dem som har det, men at man naturligvis kan kjøpe billett også på vanlig vis.

Fra filmen Kivikylä. (Foto: Siivet AS)