Kvenflagget vaiet på taket av Tønsberg rådhus den 16. mars. Innfeldt ser vi ordfører Frank Pedersen, som mener en slik markering er viktig. (Kuvat: Tønsberg kommune)

 

Tønsberg kommune ligger langt fra de kvenske kjerneområdene i nord, men heiste både kvenflagg og la ut informativ hilsen på Kvenfolkets dag.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

På Kvenfolkets dag den 16. mars – samtidig som byrådet i Bergen nektet å heise det kvenske flagget, som kunne blitt heist for tredje året på rad – var det en selvfølge at flagget skulle heises i Tønsberg kommune for tredje året på rad.

Det gjorde i alle fall kommunen, som ligger i Vestfold fylke, klart i en hilsen til det kvenske folket på sine nettsider:

«Kvenflagget får kjørt seg i kraftig vind og sludd i dag, men vaier selvfølgelig på taket av Tønsberg rådhus for å markere kvenfolkets dag.»

Viktig markering

I den samme hilsenen vektla også ordfører i Tønsberg kommune, Frank Pedersen, viktigheten av kommunens markering:

– Det er viktig at Tønsberg kommune markerer denne dagen. Vi ønsker å være en åpen og mangfoldig kommune, og alle skal kunne være stolte av sin egen identitet og historie, uttalte Pedersen.

Sprer informasjon

Undersøkelser viser at kunnskapen om kvenene er lav i det norske samfunnet, spesielt sør i landet, noe direktøren i Norges institusjon for menneskerettigheter, Adele Matheson Mestad, bermerket overfor Ruijan Kaiku i fjor.

Les også: – Det trengs et skikkelig kunnskapsløft

– Det skal ikke så mye til å øke kunnskapsnivået betydelig, sa Mestad.

Det kan hende Tønsberg kommune har skjønt nettopp dette. En hilsen på nett er en sak i seg selv, og noe de færreste kommuner gjør, men kommunen skrev også et lite avsnitt om hvem og hva kvenene er, noe som altså ikke er gitt kunnskap. Avsnittet ble avsluttet slik:

«Gjennom mange år førte norske myndigheter en politikk overfor kvenene som fikk store, negative konsekvenser for deres språk, kultur og levekår.»

Lære av historien

I den anledning hadde ordfører Pedersen mer på hjertet.

– Dette er en vond side av norsk historie. Den uretten som kvener og andre minoriteter har blitt utsatt for, ble grundig dokumentert da Sannhet- og fornorskingskommisjonen la fram sin rapport i fjor, uttalte han i hilsenen, før han avsluttet slik:

– Vi må lære av historien for å unngå å gjøre slike feil igjen, og jeg er glad for at stadig flere løfter fram sin egen kvenske identitet med stolthet.

Les også:

Disse kommunene flagger ikke for kvenene i dag