Foto: Rolf Edmund Lund.

 

Har du store forventninger til sommerferien?

I jakten på arkivstoff å legge på nett utover sommeren kom jeg over denne: «Det bor flere finlendere i Norge enn noensinne! Tusener av norgesfinner venter på sommerferien med sommerfluer i magen. […]
Vi mener bestemt at her har det sneket seg inn en «skriveleif» i den gamle avisa. Utrykket som helt sikkert skulle vært brukt er «sommerfugler i magen».

Sommerfugler i magen?
I følge Illustrert Vitenskap er vi er utstyrt med et nervesystem som består av to deler, en del vi har kontroll over og en annen som styrer seg selv.
– Når vi sanser signaler fra omverdenen i form av lyder eller synsinntrykk, overføres disse til hjernen som elektrokjemiske signaler. I hjernen blir de bearbeidet og bevisstgjort. Når vi av og til i tillegg til de alminnelige sanseinntrykkene kan føle «sommerfugler» i magen, skjelving i knærne eller kraftig hjertebank, skjer det fordi en del av signalene sendes videre til det autonome nervesystemet. Man vet ikke sikkert hvorfor dette finner sted, men kanskje er hensikten at vi skal gjøres ekstra oppmerksomme på en følelse. Ser vi vår elskede, får vi sommerfugler i magen, og når vi blir redde, slår hjertet ekstra raskt og tydelig, og så videre, skriver vitenskapsmagasinet.
Hos enkelte personer blir disse fysiske opplevelsene spesielt sterke og vanskelige å tolke, og hos enkelte kan det være direkte invalidiserende.

God sommer
Vi skal ikke ta stilling til om det er «det flotte sommerværet» eller forventningene til sommeren som er «direkte invalidiserende», men vi lever i håpet om at det blir sommer nord i landet også!
Riktig god sommer ønskes til alle våre lesere.

PS! Husk å tipse Ruijan Kaiku om det skjer på redaksjonen@ruijan-kaiku.no