Foto Kurt Magne Stormo.

Kulturdag med utstilling, foredrag, kvenkultur og konsert med storfjordbandet Resirkulert.

Lill Vivian Hansen
lill@ruijan-kaiku.no

Saltvatn grendehus er arena når det 3. august inviteres til Kulturdag i Grovfjord med tema «Tre stammers møte». Arrangementet starter med salg av middag og åpning av billedutstilling fra H.K.H. Kronprins Haakons besøk i Borri/Krokelv. Kronprisnen deltok på avslutningsmarkeringen av det samiske bygningsregistreringsprosjektet 29. august 2017 på Gállogieddi friluftsmuseum i Evenes kommune og besøkte så Borri i Skånland.
Ragnhild Enoksen, tidligere journalist i avisa Nordlys vil ha et innlegg om forholdet mellom samer og kvener i nord.

Kvenkultur
– De siste tre årene har vi kalt dette arrangementet «Tre stammers møte», forklarer Kurt Magne Stormo, som er med i arrangementeskomitèen.
– Det er ingen tvil om at det er kvensk tilstedeværelse i dette området, forklarer han.
Derfor er det også kvenkultur på programmet. Hvor kom kvenene fra og hvor er de i dag? Det vil også bli vist utdrag fra en dokumentarfilm om den kvenske innvandringen til Nord-Norge og det vil bli holdt et innlegg om temaet av Rune Håvard Kiil-Johnsen.

Dokumentarfilm
Stormo har brukt den siste tiden til å gjøre opptak til en dokumentarfilm som har hatt arbeidstittelen «Den kvenske innvandringen til Nord-Norge». Underveis i filmarbeidet har planene utviklet seg, og nå tenker Stormo at materialet han har innhentet kan bli flere kortere filmer om kvener.
– Det vil være lettere å håndtere om jeg deler opp dette materialet litt, forklarer Stormo.
Og han er fast bestemt på at han rekker å ferdigstille noe av dette til kulturkvelden tidlig i august.
– Ja, det gjør jeg helt sikkert, lover han.
Stormo har blant annet intervjuet professor emeritus i historie Einar Niemi og daglig leder Hilde Skanke på Kvensk Institutt.

Resirkulert
Det hele avsluttes med konsert. Det kritikerroste bandet Resirkulert fra Storfjord spiller. Storfjordbandet fikk en «sylskarp femmer» i terningkast av iTromsøs anmelder Kent-Einar Myreng under fjorårets Buktafestival under tittelen «Er dette Nord-Norges nye pop-prinser?» Bandets første album «Du snakke for dæ sjøl» ble av samme anmelder beskrevet som «Frisk indiepop man bare må like».