Nasjonalmuseet. (Kuva: Iwan Baan)

 

Kvääninuoret, i samarbeid med Nasjonalmuseet, inviterer til en kvensk festaften i Oslo den siste dagen i juli, og kan blant annet friste med opplevelser av tradisjonelle og moderne uttrykk innen kvensk håndverk, musikk, kunst og litteratur.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Det er et kjent kvensk ordtak som lyder «det er kvensk å tro at man ikke er kvensk.» Kvääninuoret – Kvenungdommen vil bruke dette «Søndag Ta Over»-arrangementet til å lage en motreaksjon til denne tanken, med arrangementet «Vi kaller det kvensk», som spiller på utstillingstittelen vår «Jeg kaller det kunst.» Slik innleder nasjonalmuseet informasjonen på facebookarrangementet «Søndag Ta Over: Kvääninuoret – Kvenungdommen

Arrangementet går av stabelen 31. juli fra klokken 17:00 til 20:00, og målet er å skape en møteplass med en samtale om identitet som kan være godt for både kvener og andre minoriteter, ifølge nasjonalmuseet.

Kvääninuoret har på sin facebookside kommet med noe utdypende informasjon om begivenhetens innhold:

«Sammen med Nasjonalmuseet har vi planlagt et helt fantastisk arrangement for kvener, av kvener og med kvener i selve museumsutstillingen. Her vil du kunne oppleve både tradisjonelle og moderne uttrykk innen kvensk håndverk, musikk, kunst og litteratur», skriver Kvääninuoret.

Videre røper den kvenske ungdomsorganisasjonen at blant annet den unge kunstnergruppen Jokiroikka, som tidligere i sommer ble første mottaker av Heidistipendet, vil være til stede på arrangementet. Det samme vil DJ Saunasatan og Beddari Nilsen, og såfremt værgudene spiller på lag, vil det også være fyr i gammen til Joar Nango og servering av bålkaffe og multebær.

«Det er en stor ære å kunne invitere til et kvensk arrangement på en så stor arena som Nasjonalmuseet, og vi håper at dette kan være starten på en sterkere tilstedeværelse på nasjonale plattformer», skriver ungdomsorganisasjonen videre.

Deltakelse krever inngangsbillett til museet, noe som kan kjøpes i skranken eller på nasjonalmuseets nettside. Medlemmer av Kvääninuoret vil imidlertid få gratis inngang, opplyser organisasjonen.

Mottar det første stipendet fra Heidis minnestipend