Bengt Pohjanen idet han mottar prisen av Sveriges kulturminister Parisa Liljestrand. (Foto: Tone Gellerstedt/Isof)

 

Mange års innsats betalte seg.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det var den 27. april i år at svenske Bengt Pohjanen ble tildelt Minoritetsspråkprisen for 2023. Det er Institutt for språk og folkeminne Isof som melder dette. Det er også de som står bak den høythengende utmerkelsen, en pris de har delt ut siden 2012.

«Bengt Pohjanen har gjennom sin mange innsats for meänkieli hevet statusen til språket og kulturen både for minoriteten selv og samfunnet rundt, og fått folk til å føle stolthet over morsmålet sitt», skriver juryen om årets prisvinner.

Vi tar med at minoritetsspråkprisen anerkjenner god innsats i arbeidet med minoritetsspråk i Sverige, og oppfordrer til fortsatt arbeid. Prisen går til en person, kommune, forening, organisasjon eller lignende. Sist gang en meänkieli-kanditat vant, var i 2021, da prisen gikk til Tornedalsteateret.

Minoritetsspråkprisen ble delt ut 27. april på Språkrådets årskonferanse, kalt Språkrådsdagen. Prisen ble tildelt av kulturminister Parisa Liljestrand, og består av en skulptur laget av glass og ølandsk kalkstein, laget av kunstneren Bodil Magnusson.