På det digitale møtet kan du blant andre høre Eva Kvist. (Foto: Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaiset/Privat)

 

Vil gi innblikk i det pågående kommisjonsarbeidet.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Garantert bare en tilfeldighet, men når vi her hjemme går i tog for å feire vår grunnlovsdag, samles folk til markering av det tornedalske i området som heter Kalmar.

Datoen er altså den 17. mai i år, og det noe spesielle er at Kalmar ligger verken i Tornedalen eller andre steder nord i Sverige, men langt sør. Nær så langt sør det går an å komme i vårt granneland, et flatlendt kystfylke som skuer rett ut på øya Øland. Kalmar har for øvrig rundt 42 000 innbyggere.

«Region Kalmar fylke og fylkesstyret i Kalmar fylke inviterer i fellesskap til minoritetsdag med tema tornedalinger. Sammen med Linnea Huhta, som driver et kultur- og filmproduksjonsselskap, skal deltakerne blant annet få et innblikk i den pågående sannhets- og forsoningskommisjonen for tornedalinger, kvener og lantalaiset og lære mer om tornedalingenes historie og kultur», skriver minoritet.se på sine sider.

Kalmar ligger bra langt sør i Sverige. (Illustrasjon: Wikimedia -kart)

Gitt datoen spørs det hvor mange kvener som har tid, men arrangementet er altså digitalt. Så dersom du skulle finne anledning til å delta  – sikkert stas for svenskene å se i hvilken utrolig grad kvenene pynter seg til nettmøter – så må du melde deg på.

Påmelding finner du her

Da kan du blant andre se Eva Kvist fra Tornedalingenes riksforbund, hun som skal prate om historien og kulturen til nevnte folkegruppe.

Fra den svenske sannhetskommisjonen stiller sekretariatet, ved leder Anna-Lena Sjölund og medarbeider Stefan Aro. De skal altså fortelle om det oppdraget de har fått fra den svenske staten. Etterpå skal Nordkalottbiblioteket fortelle om det de sysler med, de er ressursbibliotek for meänkieli, søsterspråket til kvensk.

Les også denne saken fra november i fjor, den handler om biblioteket: «Et stort steg i meänkieli sin historie»