Anna-Kaisa Räisänen viser fram den spesialbygde kvenkassa som skal brukes under språkreieret. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN

Anna-Kaisa Räisänen viser fram den spesialbygde kvenkassa som skal brukes under språkreieret. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN

Mandag 15.februar startet språkreirprosjektet ved Østerbotn Naturbarnehage i Porsanger. Da fikk de åtte barna sitt aller første møte med kvensk språk.

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

– Kvensk er et tema som jeg og flere av de ansatte her på barnehagen føler at vi har for lite kunnskap om. Samtidig er det en viktig del av kulturarven i Porsanger. Derfor er det så bra at vi nå får være med på dette språkreirprosjektet. Dette er noe vi har ønsket oss lenge, sier Liv Paulsen Fossgaard ved Østerbotn naturbarnehage entusiastisk.

Naturbarnehagen skal fungere som vertskap for språkreirprosjektet som nå har startet opp.
– Jeg føler at det er både riktig og viktig at vi har språkreiret her, for akkurat her i Østerbotn bor det mange kvener. Dessuten så har vi har lokalitetene til det. Her er det god plass, både inne og ute, smiler barnehagebestyreren.

 

Helt vanlig barnehage -men på kvensk

Det er Kvensk Institutt og Norske Kveners Forbund som står bak språkreirprosjektet.

– Prosjektet skal starte rolig med at barna får møte språkforbildene. Alt i alt er det meningen at dette skal være som en vanlig barnehagedag, bortsett fra at barna er samlet med språkforbildene og at det snakkes kvensk, forteller språkmedarbeider ved Kvensk institutt- Kainun institutti Anna-Kaisa Räisänen.

– For eksempel når vi kler av og på barna, eller de skal spise, så snakker vi med dem om det på kvensk, sier hun.

Fram til påske skal de åtte barna fra Østerbotten og Bærtua ha språkreir tre dager i uka, tre timer i slengen. Etter påske og fram til sommerferien er språkforbildene i barnehagen to dager i uka, og da rundt fire-fem timer om gangen.

 

Kvensk skattekiste
Kvensk Institutt har satt sammen en spesiell skattekiste som skal brukes i språkreiret. Her finnes ulike spill, leker og aktiviteter. Deriblant et dukketeater.
– Kvenkassa skal kun brukes når det er språkreir. Ungene skal føle at det skal være litt spesielt å bruke den kassa, sier Räisänen.
Til kisten følger det også med ulike kvenske sanger, rim og regler.

 

Engasjerte språkforbilder

Til prosjektet er det rekruttert inn tre engasjerte kvensktalende språkforbilder som skal være i barnehagegruppen under språkreiret.

– Språk er en berikelse. Det er en kunnskap som ikke tyngner. Det er bare positivt å kunne flere språk. Nå må vi sørge for at dette blir så bra at prosjektet fortsetter videre. Jeg skal i alle fall gjøre mitt beste for at disse barnehagebarna skal få et godt grunnlag med videre, konstaterer et av språkforbildene, Liv-Annie Johansen.

 

Her kan du høre Anna-Kaisa Räisänen fortelle om prosjektet: