Paaskimatka er en årlig kvensk språkturné som arrangeres av Halti kvenkultursenter IKS, Bibliotek- og kulturbussen og biblioteksamarbeidet i Nord-Troms. Her ser vi bokbussen på kvensk eventyrbesøk i Burfjord i Kvænangen. (Illustrasjonsfoto: Arne Hauge)

 

Det blir kvensk eventyrturné også i år, bare en smule framskyndet. 

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

Vi gjentar og understreker gjerne de kvenske tilstelningene som tross restriksjoner finner sted. I så måte er det verdt å se i retning Nord-Troms. Der har de noe som heter Paaskimatka, kvensk språkturné. Dette årlige kvenske tilbudet skulle etter planen gis i perioden 7. – 13. juni i år, men arrangøren fant en annen løsning.

Nå blir språkturneen i stedet avholdt i forkant for og i tilknytning til Kvenfolkets dag den 16. mars. En dato som i år for øvrig faller på en tirsdag. Turneen omfatter 5. klassinger i Nord-Troms.

De lokale bibliotekene skal reise rundt til alle 5.-klassingene mellom 8. og 16. mars, og vil gi elevene et lite språkkurs i kvensk.

«De lærer enkle sanger på kvensk, og får prøve seg som rytmeorkester. Ordene elevene har lært settes sammen til et nytt refreng i en sang», heter det fra arrangørhold. Les mer om Paaskimatka her:

– Veldig utfordrende å planlegge aktiviteter for tiden

Vi tar med at den trespråklig eventyrturnéen som tilbys 1. trinn hvert år, den må dessverre utgå for 2021.