Mari Keränen underviser porsangerværinger i kvensk. (Foto: Anneli Naukkarinen)

 

Åtte av deltakerne på kvenskkurset i Porsanger vil ta eksamen. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Torsdag i forrige uke startet Porsanger kvenske språksenter opp sitt grunnkurs i kvensk. Anneli Naukkarinen rapporterer at stemninga har vært på topp både torsdag og fredag. 

– Studentene var kjempefornøyde. De syns det var morsomt å endelig komme i gang, sier hun.

Naukkarinen røper at åtte av deltakerne skal ha bestemt seg for å ta eksamen i kvensk gjennom UiT som del av kurset.

– De mottar faktisk sin første obligatoriske oppgave allerede denne uken, så her starter presset med en gang, sier Anneli.

Keränen foreleser

Det er Mari Keränen fra Kvensk institutt som holder forelesningene for porsangerstudentene. 

– Også hun var nok spent før kursstart, men det ser ut for at hun absolutt har full kontroll på sakene, forsikrer Naukkarinen. Hun sier at Keränen skal ha laget et helt nytt pedagogisk opplegg for kurset.

– Mari har jo holdt kvenskkurs tidligere, da hun jobbet ved språksenteret i Vadsø, men den gang var det digitalt. Nå har hun tilpasset kurset slik at det passer oss, forklarer Naukkarinen.

Variert opplegg

Neste samling blir allerede 18. og 19. februar, og dersom det ikke kommer nye restriksjoner på grunn av korona blir torsdagens undervisning avholdt ved Kvensk institutt i Børselv.

Vi prøver å gjøre samlingene til noe mer enn bare forelesning i klasserommet. Neste gang får studentene blant annet en omvisning på Tornedalshuset, og lære mer om kvensk kultur. Fredag blir det ordinær undervisning fram til lunsj, før vi møter språkforbildene og har språkkafé. Dermed får studentene praktisert det de har lært i forelesningene med noen som bruker språket, sier Anneli.

Digitalt i Kvænangen

Torsdag denne uken starter et tilsvarende grunnkurs i kvensk opp i regi av språksenteret i Kvænangen. Også her har man mulighet til å ta eksamen og få studiepoeng i kvensk via Norges arktiske universitet – UiT. På grunn av koronasituasjonen velger man her en mer digital løsning, noe som betyr at kurset har deltakere også i Alta, Nordreisa og Vadsø.

Før helgen startet kvenskkurset opp i Porsanger (Foto: Anneli Naukkarinen)