Is er både hardt og mykt, ideelt for å skjære ut figurer. Bildet er fra sist gang Alta museum hadde åpen dag og familiedag med isskjæring. Det var den 19. februar i år. (Illustrasjonsfoto: Kristin Nicolaysen/Alta museum)

 

I Alta gjentar kvenforeningen og museet fjorårets nedkjølte suksess. En kjent is-kunstner stiller, og det er artig for alle å prøve seg.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Alta kvenforening bidrar til å strekke den store dagen ut i tid, de har nemlig arrangementer både før og etter selve datoen 16. mars. (Foto: Kristin Nicolaysen)

– Vi er tidlig ute med å feire Kvenfolkets dag, og ønsker alle velkommen til arrangementet vårt, sier Kristin Nicolaysen fra Alta Museum – Verdensarvsenter for bergkunst.

Sammen med Alta Kvenforening/Alattion Kvääniseura sier Nicolaysen nå tervettulemaa, velkommen til markering førstkommende søndag. Nemlig den 13. mars og tre dager før Kvenfolkets dag den 16. mars. Det hele skjer ved museet i Hjemmeluft, både inne og ute, heter det fra arrangøren.

Stor is-kvenrose

– Første del av dagen gjentar vi suksessen med åpen dag for små og store is-skjærere. Så her er alle velkommen til å lage sin egen kvenrose, eller sin egen helleristing eller andre figurer i is, sier filmskaperen og museumsarbeideren.

Kunsten har en tendens til å smelte bort når varmen kommer, men ingen ting varer vel evig? Artig så lenge det varer er det uansett. (Foto: Kristin Nicolaysen)

– Kunstner Laila Kolostyak vil og være til stede og gjøre ei isblokk fra Sierravannet om til ei stor kvenrose i is, sier Nicolaysen.

Sierravannet er et både kjent og kjært lite vann i furuskogen i Altadalen, hvor det om vinteren foregår betydelig uttak av blokker av is. Blokkene skjæres ut med motorsager med lange sverd.

Smaksprøver

Is-skjæringen foregår fra klokken 11 til 14. Etterpå bærer det rett inn på museet, der sangkoret Fjæraplyttan innleder med kvensk musikk, fulgt av fortelling fra den kvenske lokalforeningens leder Åshild Karlstrøm Rundhaug. Hun debuterte som forfatter i januar i år med kokeboka «Baketradisjona i Kvenland.»

Åshilds bok ute nå: Saftig og jordnært om baketradisjoner i kvenland

– Det serveres små smaksprøver og for øvrig vil både kafeen og museet være åpent. Vi gleder oss. Hjertelig velkommen, sier Kristin Nicolaysen.

Arrangøren frister med smaksprøver pluss at kafeen på museet er åpen. (Foto: Åshild Karlstrøm Rundhaug)