I brannruinene etter ærverdige Hietaniemi kirke, på Hedeneset utenfor Matarenki (Øvretornio) i Sverige, har man ni måneder etter brannen gjort noen historiske funn.  (Arkiivikuva: Ahti Aasa, Meänraatio/Sveriges Radio)

 

Kirkeantikvar Mattias Burman har vært med på oppryddingsarbeidet på branntomta, og røper funn som er gjort i ruinene. Men blir det ny kirke?

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Ni måneder etter at Hietaniemi kirke i Tornedalen – en kulturskatt fra 1746 – brant til grunne, har man ryddet opp i brannrestene.

Det er Sveriges radio som melder dette.

– Det er egentlig bare grunnsteiner igjen etter klokketårn og kirke. Det er ganske forferdelig. Det sier kirkeantikvar Mattias Burman, som har vært med på opprydningen, til den svenske radiokanalen.

Les også: Kirken i Hietaniemi brant til grunne

Har gjort funn

Han forteller videre at man, til tross for brannomfanget den gangen, har lyktes med å redde noe ut fra ruinene.

– Samtlige fire kirkenøkler er funnet, og tre gamle lysekroner som det kanskje kan gå an å gjøre noe med. Det ble også funnet en del fragmenter etter kirkeklokkene som er tatt vare på, samt håndsmidde spiker og annen jernbeslag, nevner Burman i radioinnslaget.

Les også: – En sak som berører mange

Burman mener at funnene kan bidra til å vise mer av historiens vingespenn i et eventuelt nybygg som kan oppføres senere.

Ny kirke?

På spørsmål fra Sveriges Radio om hva som skjer videre, om det kommer til å bli en ny kirke der, svarer kirkeantikvaren slik:

– Det er vel det som er titusenkronersspørsmålet.

– Det kreves et ganske solid grunnlag prosjekteringsmessig og økonomisk for å kunne fatte en god beslutning i Kirkerådet, noe som kanskje kan skje på senhøsten eller tidlig vår, avrunder Burman.

Se bilder fra kirken og les mer om den her:

Et stort kulturelt tap