Den kvenske kickboxerdronninga, Kristin Vollstad, vant proff-VM i september og amatør-VM nå i november. (Foto: Norges kickboxerlandslag)

 

Hun er kvenenes svar på en miks av Pippi Langströmpe, Cecilia Brækhus og Marit Bjørgen, printet ut i et kickboxerformat som for tiden framstår som uslåelig. Fredag tok Kristin Vollstad sin andre VM-bragd i 2023.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Etter hvert så jeg at hun ble frustrert, og da skjønte jeg at det kom til å gå min vei.

Det sier Kristin Julianne Vollstad (32) fra Nordreisa om finalisten hun møtte, da hun fredag kveld hentet hjem sitt andre VM-gull i fullkontakt kickboxing inneværende år.

Verdensmesterskapet gikk av stabelen fra tirsdag til fredag i Portugal.

Veien mot finalen

Ettersom Vollstad var blitt seedet som nummer 1 i klassen, ventet hun i kvartfinalen på vinneren av innledende runde. I første kamp møtte hun en utøver fra Kazhakstan som hun aldri hadde møtt tidligere.

– Jeg følte jeg måtte jobbe hardt for å få noen respons på det jeg gjorde. Underveis i kampen trodde jeg selv at jeg lå bak, men det viste seg at jeg lå knapt foran hele veien, sier hun.

I semifinalen møtte hun en italiener som hun har møtt tidligere.

– Jeg har nok sjelden vært så offensiv som jeg var i den kampen.

– Hun var veldig lang, og jeg var forberedt på at jeg måtte jobbe mye for å holde kampen på min side. Igjen trodde jeg selv at kampen var tettere enn det den var, så jeg jobbet bestemt for å vinne hver runde, sier Vollstad.

I finalen ventet tyrkiske Güler Deniz Topuz.

– Hun er sterk, sier Vollstad.

Finalistene har, ifølge henne, møttes ved flere anledninger tidligere, i det som hun beskriver som jevne oppgjør.

– Jeg har vunnet tidligere, så jeg hadde selvtillitten i orden og troen på at jeg kunne klare det. Men jeg kjente på presset, nå som det virkelig gjalt, innrømmer Vollstad.

– Jeg synes jeg klarte å styre kampen etter mine premisser, sier VM-vinneren.

Andre gang i år

Den oppmerksomme Ruijan Kaiku-leser vil nok huske at Vollstad også vant VM-gull så sent som i september i år, den gangen med «Vaimo voima» på vinnerbuksa.

Les også: Verdensmester: Den kvenske kickboxerdronninga slo til igjen

Vollstad hadde ikke på seg den buksa denne gangen.

– Innen amatør har vi strengere regler for hvilken print vi har lov til å ha på kamptøyet, forklarer hun.

Bragden i septemner var innen profesjonell kickboxing i regi av World Association of Kickboxing Organisations (WAKO), en internasjonal kickboksingorganisasjon som teller over 120 tilknyttede land.

Seieren sist fredag var imidlertid såkalt «amatør» eller «olympic-style.»

– Det betyr at det er en turnering hvor hver nasjon som er med i WAKO kan delta med én utøver per klasse, sier VM-vinneren, som stilte i 56-kilosklassen.

Feirer med mat

– Hvordan feirer man dette, egentlig?

– Nå feirer vi først med middag med laget i kveld. Og så tenker jeg at jeg skal prøve å feire ordentlig når jeg er ferdig med eksamene mine i løpet av desember, sier den disiplinerte idrettsutøveren.

– Jeg har heller ikke feiret forrige tittel enda, sier hun.

– Og framover da, hva er planen videre?

– Foreløpig har jeg ikke lagt noen planer for hva som skjer fremover, men det kommer en ny sesong neste år, hinter Vollstad.

«Kvenenes Pippi»

To av to mulige VM-gull i 2023, i henholdsvis proff- og amatørmesterskap, må kunne hevdes å være en solid bragd.

Det hele gir journalisten assosiasjoner til tre sterke kvinneskikkelser, som trolig de fleste har hørt om, nemlig Pippi Langströmpe, Cecilia Brækhus og Marit Bjørgen.

Pippi kjenner vi som «verdens sterkeste jente», Brækhus var kjent som verdens beste boxer, mens mange vil tenke tilbake på den tidligere langrennsløperen, Marit Bjørgen, som mer eller mindre uslåelig.

Vollstad framstår for tiden som en miks av disse, plassert i en kickboxerring.