Anneli gleder seg til 2021. Kurs i kvensk på poenggivende akademisk basis er en av mange lekkerbiskener å se fram til. (Foto: Arne Hauge)

 

Da Anneli Naukkarinen tok til orde for «akademisk» grunnkurs i kvensk også i Lakselv, fikk hun ja. – Vi starter etter jul, sier språksenterlederen.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Vi er stolte og glade over å kunne tilby kvensk grunnkurs her i Lakselv. Fra januar 2021, sier Anneli Naukkarinen, daglig leder ved Porsanger kvenske språksenter.

Vi møtte henne og hunden hennes Molly i Lakselv i slutten av november i år, og kurset er et emnestudium på universitetsnivå. Bestått gir ti studiepoeng.

– Grunnkurset er grunnlaget hvis man som voksen ønsker å lære seg kvensk. Kurset er den anbefalte måten å begynne på. Det kreves ingen forkunnskaper, sier Anneli, som selv tok kurset da det gikk i Alta, vårsemesteret 2019.

Der folk bor

Hun beskriver kurset som temmelig intensivt, men fint lagt opp og morsomt å delta på. Det varer et halvt år, og merk, kurset går ikke på nettet, men som samlinger. Norges arktiske universitetet har en god stund hatt tilsvarende tilbud i Tromsø og Alta, og Naukkarinens forslag for Lakselv fikk gehør som følge av noe lav tilfang av studenter til «fylkeshovedstedlige» grunnkurs i kvensk.

– Språksentrene ønsker også å kunne kjøre kurs der sentrene holder til, og her i Porsanger har spesielt mange ønsket det. Foreldregenerasjonen, mødre og fedre til de ungene som har begynt å ha kvensk i barnehagen, ønsket veldig gjerne noe som var litt mer enn bare et kveldskurs. De har spurt mye etter det, og gjennom et samarbeid med Universitetet og Kvensk institutt fikk vi det til, sier Naukkarinen.

Fylles opp

Dermed slipper porsangerværingene å reise til og fra Alta og Tromsø, og kan kjøre hjem også under samlingene. Kurset er hovedsaklig ment for kommunens egen befolkning, bekrefter daglig leder. Hun har troen på at listen over påmeldte blir full, særlig i lys av nettkurset som Vadsø kvenske språksenter holdt for en tid tilbake. De fikk over 70 påmeldte. Meget bra, selv om fysiske samlinger har sine fordeler.

– Det å være i et klasserom og snakke med hverandre over bordet, er en viktig del av dette kurset. Derfor ønsket vi samlinger, sier Anneli.

– Med andre ord har Porsanger kvenske språksenter bidratt til å desentralisere også det akademiske tilbudet i kvensk?

Hver måned

– Vi er i hvert fall i startgropen av en slik desentralisering. Det er ikke alle som har mulighet til å ta fri fra jobb og reise til samlinger i Tromsø og Alta, derfor mener jeg at svært viktig å få kursene ut dit hvor folk bor og språksentrene er.

I skrivende stund har Anneli elleve påmeldte, og flere som har sagt de ønsker å bli med. Mari Keränen fra Kvensk institutt skal være lærer, med Anneli som hjelpelærer. De tar sikte på samling hver måned fra og med januar til og med mai, med eksamen i juni.

– Blir dette en suksess, så ønsker vi å gjøre det fast. Det tenker jeg er bra for Universitetet også, som får flere studenter, sier Naukkarinen.