Anne Rygh Pedersen er ordfører i Tønsberg. Hun var straks med på notene da man luftet ideen om vakkert kvenflagg vaiende over hjemkommunen. (Foto: Privat/Tønsberg kommune)

 

Flagger med kvenflagget på Kvenfolkets dag.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Vi i Norske Kvener Ytre Oslofjord har i morgentimene hatt et møte med ordfører i Tønsberg Anne Rygh Pedersen der hun bekreftet at de vil flagge på kvenfolkets dag, heter det fra foreningsleder Unni Elisabeth Huru.

Etter det foreningen opplyser er flagget bestilt, Huru og co gleder seg til den 16. mars da skal til topps over Tønsberg. Bakgrunnen for gladsaken er et initiativ fra Norske Kvener Ytre Oslofjord, der de overfor Tønsberg kommune argumenterte for å flagging på den store dagen. Tønsberg-ordføreren sa ifølge Huru umiddelbart ja, og inviterte til møte slik at førstnevnte kunne høre mer om kvenene og planene. Møtet ble avhold digitalt onsdag 12. januar i år.

Mange meritter

– Rygh Pedersen er godt kjent med den generelle situasjonen for nasjonale minoriteter, ikke minst fra sin tid som statssekretær i justisdepartementet. Hun har en lang merittliste i det offentlige rom, blant annet som fylkesordfører i tidligere Vestfold og politimester i Telemark, melder Huru.

Bidro på møtet gjorde også NKFs forbundsleder Kai Petter Johansen, han benyttet den gode anledningen til å legge fram kvenfolkets sak.

Kvensk fortelling

– Dette bidro sterkt til at Jan Eide, kommunalsjef i Tønsberg, er rustet til å få ut informasjon på kommunens hjemmesider og kontakte lokale medier. Han kunne fortelle at flagget allerede er bestilt, sier Huru, som med seg på møtet hadde andre representanter fra kvenforeningen for Ytre Oslofjord. Folk som sterkt bidro til å gjøre den mangfoldige kvenske fortellingen kjent. Blant annet er styremedlemmene Beate H. Adolfsen og Knut H. Arnesen begge hjemmehørende i Tønsberg, og vil begge etter planen være til stede under flaggingen. Selv krysser Huru nå fingre for at også Horten kommune vil lande på samme vedtak. I så tilfelle blir Eriksen til stede der på Kvenfolket dag.

– At en så kjent og respektert person som Anne Rygh Pedersen med så stor selvfølgelighet vil løfte fram kvenfolket er utrolig inspirerende. Et sterkt signal. Håper mange andre kommuner følger etter Tønsberg, avrunder hun.