Hun drev kvenradioen og bidro til å sette fart på Ruijan Kaiku. Nå er altaværingen i gang som ungdomsmedarbeider hos Kvenungdommen. (Foto: Arne Hauge)

 

Med erfaringer høstet i mediebransjen skal Kristine Jonas (23) trø til som duracell-kanin hos Kvääninuoret.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– I den første uka mi har jeg vært i kontakt med Ivar, Kai Petter, Vilde og Åsne. Snart skal jeg møte også Noora, sier Kristine Jonas, som det neste halvåret jobber som vikar for sistnevnte. Nemlig i 20 prosent stilling som ungdomsmedarbeider i Kvenungdommen, Kvääninuoret.

– På ulike tidspunkter har jeg før pratet med dem alle som journalist, men nå som jeg har på meg en annen hatt blir det annerledes. Jeg blir kjent med dem ikke bare når de uttaler seg offentlig, men også på baksiden av sitatblokka. Får innblikk i de interne prosessene. Nå ser jeg også bedre det store engasjementet for det kvenske. Det er så mye de ønsker å få gjort. Jobben deres er mer enn bare en jobb, de brenner virkelig for saken. Ingen ligger på latsiden her, sier Kristine.

Mediestudenten har bakgrunn som journalist blant annet hos Altaposten og Ruijan Kaiku, slik at forhåndskunnskapen om de mange kvenske aktørene var på plass. Et stort pluss inn i den nye jobben, bekrefter hun.

Utgjøre en forskjell

– Jeg likte å jobbe som journalist, men jeg likte enda bedre å jobbe som journalist for det kvenske. Hos Kvenungdommen ønsker jeg å bruke det jeg har lært, utgjøre en forskjell og bidra for det kvenske, sier hun.

Like før jul og under tittelen «slitasjen» kommenterte Ruijan Kaiku kvensk overarbeid og pengenød slik:

– Vi må ta unna det vi rekker over, og det som er viktigst. Jeg regner med å bli flink til å prioritere, sier den ferske ungdomsmedarbeideren. (Foto: Privat)

«Knapt noen folkegruppe her til lands produserer mer for mindre enn kvenene, spørsmålet er hvor lenge de orker? Kvenungdommens arbeidsordre knyttet til den utlyste stillingen som ungdomsmedarbeider tjener som godt eksempel. Lista var lang nok til å fylle to hele stillinger, Kvääninuoret har midler til ei femtedels.»

Til spørsmål om det blir for mye å tygge unna på timer tilsvarende kun en arbeidsdag i uka, svarer Kristine slik:

Må prioritere

– Det burde nok vært flere hele stillinger i organisasjonen vår, men realiteten er en annen. Jeg startet i jobben med en del ting jeg hadde lyst til å gjøre, men er forberedt på å ikke få tid. Vi må ta unna det vi rekker over, og det som er viktigst. Jeg regner med å bli flink til å prioritere, sier den ferske ungdomsmedarbeideren, som også på det punktet drar veksler på bakgrunnen som effektiv journalist.

– Men det blir spennende, særlig å bidra i alle prosjektene Kvenungdommen holder på med. Kolme, med leiren i Karelen, digital verktøykasse og fraseordbok. Fraseordboka er noe både unge og gamle kvener kan trenge, så det arbeidet blir kanskje det aller mest spennende. Jeg gleder meg, avrunder Kristine, som til daglig studerer til master i medie- og dokumentasjonsvitenskap.

Her kan du forresten lese en av de mange fine sakene Kristine skrev for Ruijan Kaiku det halvåret hun var her: Ønsker du å lære kvensk?