Mandag blåses Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) i gang.

Tromsø Internasjonale Filmfestival arrangeres for 28. gang, 15.-21. januar 2018. TIFF er både en populær publikumsfestival, samt et viktig møtested for norsk og internasjonal filmbransje.

I programserien Horisont Øst presenteres ny spillefilm fra Russland, Baltikum og Finland. I år vises to finske spillefilmer i denne serien: Euthanizer og Thick Lashes of Lauri Mäntyvaara.

Teemu Nikki: Euthanizer (Armomurhaaja), 2017
Veijo Haukka er en ensom og innesluttet mann. Folk i bygda kommer til han for å få avlivet kjæledyr, siden han gjør jobben for en langt lavere pris enn veterinæren. Men til tross for sin bisarre bigeskjeft er Veijo betydelig mer glad i dyr enn mennesker. Når han nekter å ta livet av hunden til Petri, en moralsk tvilsom småkjeltring med høyreekstrem omgangskrets, brygger det opp til problemer. Det viser seg at veien fra å drepe katter til å gå løs på mennesker ikke nødvendigvis er så lang.

Euthanizer er en kullsvart komedie med en moralsk undertone som svinger fra det morsomme til det motbydelige i løpet av sekunder. Hovedpersonen fremstår som en slags rural finsk Travis Bickle (Taxi Driver) i sin enfoldighet og rettferdighetssøkende voldshunger. Filmen inneholder en del scener som kan oppfattes som forstyrrende.

Teemu Nikki (f. 1975) er en finsk regissør, manusforfatter og produsent. Nikki har regissert en rekke reklamefilmer og musikkvideoer. Han er likevel mest kjent for sitt arbeid med #LOVEMILLA, en TV-serie som ble presentert både gjennom tv og ulike sosiale medier, flere år før SKAM. Euthanizer er hans debutfilm.

Hannaleena Hauru: Thick Lashes of Lauri Mäntyvaara (Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset), 2017
Kattunger, ishockey, vennskap og kjærlighet er noen av ingrediensene i denne sjarmbomben av en film om ungdommelig opprør og idealisme. En romantisk komedie som både er sommerlig og lett, men samtidig helt snurrig og forvridd – slik den første kjærligheten ofte kan være.
Bestevennene Satu og Heidi er ihuga aktivister, de kjemper mot kommersialisering av kjærligheten. Ett virkemiddel er å sabotere andre folk sine bryllup. Men kjærligheten setter også vennskapet på prøve. Dette er skuespillerdebuten for begge de to jentene i hovedrollene, Inka Haapamäki og Rosa Honkonen, og de eier lerretet!

Hannaleena Hauru (f. 1983) er en finsk regissør og manusforfatter, utdannet ved ELO Film School Helsinki (2011), og fra filmskolen TTVO i Tammerfors. Hun har tidligere skrevet og regissert over 30 kortfilmer, hvorav noen har gjort seg bemerket på flere filmfestivaler. Fra før har Hauru også erfaring som teaterregissør. Thick Lashes of Lauri Mäntyvaara er hennes spillefilmdebut.

Dette skriver Finsk-norsk kulturinstitutt i en pressemelding.