Igjen gjøres det klart for prosjekt som handler om elvebåt, og igjen har de sentrale roller, brødrene Øyvind og Dagfinn Lindbäck fra Lakselv. Her ser vi dem stake hjemmebygd elvebåt i Børselva under Kipparifestivalen 21019. (Foto: Arne Hauge)

 

Ser fram til nytt elvebåtprosjekt i Porsanger. Denne gangen skal en båt rekonstrueres.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Den ivrige leser fikk kanskje med seg at RiddoDuottarMuseat fikk midler fra nasjonalt tilskudd til kvensk språk og kvensk/norskfinsk kultur, tildelt tidligere i sommer av Troms og Finnmark fylkeskommune.

Museet fikk kroner 140.000 til et prosjekt kalt «Elvebåter i Porsanger, del 2.» Fra arrangørhold får vi opplyst at det denne gangen ikke dreier seg om et kurs i elvebåtbygging, men en rekonstruksjon av en elvebåt.

Det betyr i praksis at det igjen blir bygging knyttet til den vakre farkosten, og vi minnes godt den forrige elvesettingen. Den ble rene folkefesten ved Lakselva i Porsanger. Det var i september 2018 i kjølvannet av svært vellykket bygging av elvebåt, og seansen ved elva kan du lese mer om her:

Elvesettingen samlet folket

Prosjektleder Riinakaisa Laitila opplyser å ha fri fra jobb, og heller enn å distrahere henne i ferien, venter vi i spenning med nærmere detaljer til hun er tilbake på kontoret. Riinakaisa er konservator ved RDM-Porsanger museum, som til elvebåt-rekonstruksjons-prosjektet har fått med seg Porsanger kvenske språksenter som samarbeidspartner.

På sosiale medier opplyser museet at elvebåten skal bygges etter en veldig gammel modell, en modell funnet i Børselv. Som sist skal to kjente brødre til dyst:

«Vi er så heldige å ha to kvenske kraftkarer som mestrer den gamle kvenske tradisjonen med å bygge elvebåt. Brødrene Øyvind og Dagfinn Lindbäck,» melder Riinakaisa og co.

Vi vender tilbake med mer informasjon om prosjektet senere, i mellomtiden kan du lese mer om brødrene her:

Staker ut ny kurs for havarert båtkultur