De fem elvebåtene, av mannehender utgrovven av seigvokst furu. Her er båtene klar for dåp, i en elvesetting som samlet utrolig mye folk.

 

Sist lørdag i Lakselva i Porsanger så man hvor mye de smekre elvebåtene har betydd historisk for folket nordpå; flokkevis kom for å se båtenes første møte med vann.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Seansen ville neppe funket like bra om de fem nyfødte elvebåtene på øyra i Patosuanto i Lakselva var laget i rotasjonsstøpt plast. Det er noe eget med tre; et levende materiale som evner å leve med den livlige elva.

– Valgte å bygge meg en elvebåt med røtter fra Tanaelva, sa kursdeltaker og folkemusiker Arnfinn Kaaby, han og resten av byggegjengen (Arne Gustav Sorgmunter, brødrene Dagfinn og Øyvind Lindbäck pluss kurslærer Jouni Laiti fra Utsjoki i Finland) brukte 10 sommeruker på å snekre seg hver sin farkost. Det ble bygget ulike varianter i form av en tradisjonell stakebåt tilhørende Lakselva, samt elvebåter av typen Børselv, Stabburselv, Skoganvarre pluss en valgfri.

Snedige detaljer

Jeg har bygd båter siden jeg var liten, men dette var første elvebåt. Den ble stabil og god, sa Kaaby, der han før folket dukket opp viste oss båtfasong og løsninger og detaljer ervervet gjennom generasjoners ferdsel på elva, både medstrøms og motstrøms og stundom på tverra. Også årer og stakestaur var hjemmelaget.

Arnfinn Kaaby har bygd mye båt, dette var hans første beregnet på elv.

Spent på om det kommer noen folk, hørte vi arrangøren undre seg, de drev og stelte i stand utekafé i velsignet myggfri knallblå solsteik.

Vekke til live

Uroen var usedvanlig ubegrunnet, og en av dem som i hopetall rydde inn for å se elvesetting akkompagnert av historiske elvesus og taler på kvensk, finsk, samisk og norsk, var Olavi Hoikka. Hoikka har bodd 38 år i Lakselv og er aktiv i Porsanger norsk-finskforening, en av samarbeidspartnerne i elvebåtprosjektet. Også Ruijan Kväänit Pyssyjokilaiset, Børselv kvenforening samt Ruijan Kväänit Lemmijokilaiset, Lakselv kvenforening, har vært med på lag.

Olavi Hoikka har bodd 38 år i Lakselv og er aktiv i Porsanger norsk-finskforening, en av samarbeidspartnerne i elvebåtprosjektet.

Elvebåtbyggingen handler om å vekke til live gamle tradisjoner. Ta vare på kunnskapen folk hadde før, sier Olavi. Hver torsdag har norsk-finsk foreningen hatt kafé på Gamle Meieri i Lakselv. Der holdt båtbyggerne til, og inntekten fra kafésalget gikk til prosjekteier RiddoDuottarMuseat-Porsanger museum i Karasjok.

Vel bevart

En av båtene blir museumsbåt, sa museumsleder Riinakaisa Laitila. Forsto vi henne rett, må det være båten lærer Laiti bygde, Laitis nær 50 år lange båtbyggerkompetanse omtales som et funn for museets revitalisering av glemte kunster.

Elvebåter i Porsanger er et dokumentasjonsprosjekt med mål om å bevare og videreføre kunnskapen om bygging og bruk av elvebåten, sier Riinakaisa, hun ber oss huske at elvebåten var beste og ofte eneste framkomstmiddel for folket langs elvene. Det var ved elva mange kvener bosatte seg, sier hun.

Flyndre og spellemannslag

 Det fins mange elver, og hver båt ble bygd spesielt for elva den skulle brukes på. Vi har rester etter stakebåter så lange som ti meter, sier Riinakaisa.

Ved elva fant vi foruten båter og skuelystne, også noen småttinger opptatt med innholdet i ei bøtte.

 Vi lærer å flyndre stein, svarte en småtting, hun fikk steinen til å flyndre tre ganger, før steinen dumt nok stakk til bunns og hun selv stakk for å se Lakselv spellemannslag finne tonen. Det gjorde de, og folk nynnet med da slägere som «Emma Emma» ljomet over plassen.

Kvenske ting på gang

– Denne helgen er vi samlet til styremøte, og elvesettingen var en utrolig fin ramme rundt møtet, sa Evy Basso fra Norske Kveners Forbund. Hun bekreftet at de som regel forsøker å få møtene lagt til steder hvor det samtidig er på gang kvenskrelatert aktivitet, og i Lakselv fikk de valuta for sin filosofi.

 Et flott arrangement og veldig fine elvebåter, sier Evy Basso fra Norske Kveners Forbund.

– Så mange blide folk, og så flotte båter. Vi er glade for at vi fikk delta på dette. Det var en opplevelse, sa Basso, som neste gang i november treffer resten av forbundsstyret til møte i Tana. Da blir det også kvensk gudstjeneste, lar hun oss vite.

Stabilt staket

Så var stunden kommet og samtlige vandret til bredden. Hvor Porsangers ordfører Aina Borch kløv om bord som første passasjer da båtene en for en og til stor applaus gjorde sin entré på elva. En eldre herremann viste stakekunster der han i forbløffende tempo skar motstrøms forbi breddefolket, han var selv et øyeblikk en hårsbredd fra å stupe i strømmen, først forlengs fulgt av baklengs med stakestauren som balansestang, men det gikk bra.

 Folkefest og fantastisk flotte båter, lød konklusjonen da kursbevis var utdelt, taler holdt, middag spist, kaffe drukket og folket pakket og dratt hjem. Vi tar med at tilstelningen var en del av Kulturminnedagene i Porsanger 2018, og at Ruijan Kaiku bringer mer elvebåt i neste papiravis.

Samtlige av elvebåtene var laget med praktiske og vakre løsninger og detaljer.