Ellen Hofsø, forfatteren av romanen Soldråper. (Foto: Privat)

 

Harde bud for ung «kventaus.»

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Soldråper. Ny roman om kvenjente. (Foto: Privat)

«Soldråper er en frittstående fortsettelse av romanen Elvesang,» meldes det fra forlaget som gir ut Ellen Hofsøs nye roman. Bøkene forteller historien om to ukuelige kvinne skjebner i hvert sitt land på Nordkalotten på midten av 1800-tallet. Mora Ulrika i Pajala som måtte sende fra seg sin datter og sønn til norskekysten for at de ikke skulle omkomme av sult i Tornedalen, og dattera Kaarina som nå holder på å bli voksen i Lavangen i Nord-Norge.

«Året er 1872. Kaarinas status som kventaus er nederst på rangstigen. Hun kjemper for egenverd og frihet, og følger sine instinkter i ei flerkulturell bygd som har sine bestemte oppfatninger av minoriteter og kvinner.»

Det var i 1984 at Ellen Hofsø debuterte, med en skjønnlitterær roman for voksne. Hun har skrevet seks barne- og ungdomsbøker som alle er kjøpt inn av norsk kulturråd. Soldråper er oppfølgingen til ungdomsromanen Elvesang som kom ut i 2017. Dette er hennes tiende roman. Her et kort utdrag fra boken:

«Hun lukker øynene. Lytter. Snuser. Kjenner en svak bris stryke over kinnene. Alt er så vakkert; spovesang, bølgeplask og lukt av fjære. Men inni henne er en kullsvart tone. Hun er her med hele seg, vet at hun antakelig skal leve og bo her resten av livet. Om to dager er hun gift kone. Eller? Brått begynner det å nynne i sinnet hennes, det putrer i blodet, det er som å våkne etter en tung søvn. Skal hun virkelig gifte seg? Ennå er hun bare en ensom sjel, ei kventaus som ingen eier.»

Boka er som vi forstår skrevet på norsk bokmål, og vi tar med at den snart har lansering og bokbad. Det skjer i litteratursalen på Stormen bibliotek i Bodø, tirsdag 29. september klokken 19.00.