Kristin Mellem i rollen som huldra under det kvenske landsbyspelet Kyläpeli tilbake i 2019. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Kristin Mellem er oppnevnt til styret i Fond for lyd og bilde.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Kultur- og likestillingsdepartementet melder at de har oppnevnt nytt styre i Fond for lyd og bilde for perioden 2024 til 2026. På lista over styremedlemmer finner vi blant andre Kristin Mellem, som bør være et velkjent navn i det kvenske miljøet.

Mellem har gjennom en årrekke arbeidet med kvensk musikk, særlig kirkemusikk og åndelige sanger, og har dessuten gjort en rekke kunstneriske forestillinger med utgangspunkt i den kvenske kulturen og historien.

Hun er oppnevnt blant representanter for opphavsretts- og utøverorganisasjonar sammen med Samsaya Sampda Sharma (Oslo), Thomas Talawa Prestø (Nittedal) og Torfinn Iversen (Sortland). Styret har også faste medlemmer som representerer produsentorganisasjoner, og her finner vi Torstein Parelius (Vanvikan) og Olga Solyanik (Alta). Styret ledes av Susanne Næss Nielsen fra Hammerfest.

Strategier og verdivalg

– Det er kjempehyggelig. Det er et kjent felt for meg, så det er klart at det var interessant, sier Mellem i en kommentar.

– Som utøvende kunstner har jeg forholdt meg til flere av støtteordningene selv, så jeg har en del kjennskap med det, sier hun.

Hos Fond for lyd og bilde kan det søkes om tilskudd til fremtidig konsertvirksomhet, komponering, tekst til musikk og manus for teater og film, produksjon og formidling av lydopptak, scenekunstforestillinger, kortfilm og dokumentarfilm, foto, videokunst og digital kunst.


Den kvenske kunstneren, Kristin Mellem, er velkjent for sitt utøvende virke. Etter hvert har hun også pådratt seg flere sentrale styreverv. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Hun sier at det er flere heldige sammenfall ved å ta dette vervet.

– Det handler blant annet om at vårt nordlige kulturmangfold blir synlig for resten av landet. Det er tydelig at kunnskap når fram på en annen måte enn før. Både Fond for lyd og bilde og Kulturrådet tar dette på alvor, sier hun, og legger til:

– Det så vi på den årlige kulturkonferansen i regi  av sistnevnte, der rapporten til Sannhets- og forsoningskommisjonen var et tema. Lederen i rådet var veldig tydelig på at endringer måtte skje.

Mellem er imidlertid klar på at fondets interesser er det aller viktigste:

– Som styremedlem skal man alltid jobbe for den institusjonen man er styremedlem i og dets beste, sier hun.

Hun forklarer at styret i Fond for lyd og bilde ikke er en fagkomité, men et overordnet styre som blant annet jobber med strategi og verdivalg.

– Og så må vi naturligvis forholde oss til alt som skjer i utvalgene og de saker som eventuelt ikke kan løses der, avrunder hun.

Innehar flere verv

I november i fjor kunne Ruijan Kaiku melde at Mellem hadde inntatt styret i Creo, som er Norges største kunstnerorganisasjon. Dette skjedde omtrent parallelt med at hun ble utvalgsmedlem i det faglige utvalget for kulturvern hos Kulturrådet.

Les også: Mellem inn i styre og stell

Hun innehar også styreverv i Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto, en landsdekkende organisasjon som med stormende skritt nærmer seg 1 500 medlemmer.

Foreslått av Creo

Etter det Ruijan Kaiku erfarer, er det Creo som har foreslått Mellem som nytt styremedlem til Fond for lyd og bilde, mens det altså er Kultur- og likestillingsdepartementet som gjør den formelle oppnevnelsen.

Dette bekrefter langt på vei nestleder i Creo, Cathrine Nyheim, på spørsmål om hvorfor akkurat Mellem:


Nestleder i kunstnerorganisasjonen Creo, Cathrine Nyheim, er fornøyd med oppnevnelsen av Mellem. (Kuva: Creo)

– Det er fordi hun sitter i Creo-styret, hun har en god stemme på veldig mange områder og hun har bred kunstnerisk erfaring.

– Har hennes minoritetsbakgrunn og minoritetsarbeid spilt en rolle her?

– Det teller med positivt, men det har ikke avgjørende, sier Nyheim.

Hun er fornøyd med at Mellem ble oppnevnt:

– Vi er veldig glad for oppnevnelsen og er overbevist om at hun kommer til å gjøre en god jobb.