Tromsø havn. (Arkivfoto: Liisa Koivulehto)

 

Kvääninuoret og Benedict Beldam inviterer nye og gamle medlemmer til saunasamling med påfølgende pizza i den arktiske hovedstaden.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Sauna har alltid vært en viktig kulturmarkør for kvenene i Norge. Nå er det i vinden som aldri før, ikke bare i Ruija, men over hele det langstrakte land.

Tirsdag 16. januar er det gode muligheter for å kaste klærne i Nordens Paris, når Kvääninuoret i samarbeid med kunstner Benedict Beldam inviterer til sauna på Pust, midt i Tromsø havn, etterfulgt av pizza og sosialt samvær.

Ifølge informasjonen Kvääninuoret har lagt ut på facebook pågår arrangementet fra klokken 18 til 20, og påmelding skjer via denne lenken.

«Nye og gamle medlemmer er varmt velkomne. Dette gleder vi oss veldig til», skriver arrangørene.

Kunstprosjekt for øret

Kveldens arrangement er en del av en arrangementsrekke bestående av saunasamlinger i Uslu/Oslo, Vesisaari/Vadsø, Tromssa/Tromsø og Peruna/Bergen.

Forannevnte Benedict Beldam ble tidligere i år tildelt midler fra Heidi Nilima Monsens minnefond for kunstprosjektet «Löyly», som kort fortalt betyr os- eller damp fra saunaen, et prosjekt som skal bli et lydverk om kvensk saunatradisjon.

Les også: Vant stipend: «Takknemlig for støtten»

«I saunaen kommer hän til å fortelle oss litt om prosjektet», skriver Kvääninuoret.


Benedict Beldam. (Kuva: Privaatti)

Belham er 29 år og oppvokst i Ringebu i Gudbrandsdalen, men har kvenske røtter på farssiden. Det fikk hän vite om da faren ble kreftsyk, og det var slik det hele startet.

Vesisaari neste stopp

Arrangementsrekken og samarbeidet er støttet av Kulturdirektoratet og nevnte Heidi Nilima Monsens minnefond.

Les også: – For meg er mye udefinert, overlappende og flytende

Neste saunasamling finner sted i Vesisaari/Vadsø 24. januar, og da er det saunaen på Tuomainengården som blir arena, ifølge en pressemelding fra arrangørene.