– En viktig bok, heter det fra forlaget. (Omslagsfoto: Ruija forlag)

 

 – Vi har opplevd en økende interesse denne høsten, sier styrelederen for Ruija Forlag.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Reidun Mellems «Kvenfolkets 500 år ved Ishavskysten» ble gitt ut i 2016 med et opplag på tusen bøker. For noen måneder siden gikk lagrene tomme, og Ruija Forlag måtte få trykt et nytt opplag.

– Dette er en viktig bok, en av de bedre innføringsbøkene om den kvenske historien, sier Erlend Skjetne, styreleder i forlaget.

Les også: Reidun Mellem med ny bok: Kvensk historie fra innsiden

Han forteller at boken har solgt jevnt og trutt hele veien, men at forlaget har opplevd en salgsoppgang denne høsten. Nok til at lageret ble tømt.

– Det kan nok ha sammenheng med at stadig flere oppdager sine kvenske aner, men også at målgruppa har blitt bredere og at flere enn kvenene søker informasjon, sier han.

nettsiden til Ruija Forlag kan man lese at «Boka gjev ei innføring i kvensk historie og kultur, og inneheld både stort og smått av interesse både for kvenar og for dei som vil lære om kvenane. Rikt illustrert og ført i eit enkelt og klårt språk.»

Det nye opplaget er på 200 bøker og kan blant annet bestilles direkte fra Ruija Forlag per e-post, opplyser Skjetne.

Ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen, overrakte i høst Kongens fortjenestemedalje til Reidun Mellem. (Foto: Arne Hauge)

Kongens fortjenestemedalje

Hilde Skanke hos Kainun institutti – Kvensk institutt selger boken på vegne av Ruija Forlag. Hun tror salgsoppgangen kan ha sammenheng med økt bevissthet i samfunnet og at forfatteren, Reidun Mellem, ble tildelt Kongens fortjenestemedalje i høst.

– Etterspørselen etter boken har økt med årene og salget gikk veldig fort på slutten, sier hun.

– Kvenene har etter hvert fått mer oppmerksomhet og blitt synliggjort i større grad, og bevisstheten i samfunnet er økende. Samtidig har Reidun Mellem fått en del omtale i forbindelse med utmerkelsen, som sikkert har hjulpet på, sier Skanke.