Over all forventning, sier Mari Keränen, daglig leder ved Vadsø kvenske språksenter, Vesisaaren kveeni kielisentteri. (Foto: Arne Hauge)

 

Nettkurs i kvensk tok skikkelig av.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Dette var svært overraskende. Vi hadde blitt fornøyd med bare ti påmeldte deltakere, og så fikk vi syttifem. Det viser at folk virkelig vil lære seg kvensk, sier Mari Keränen, daglig leder ved Vesisaaren kveeni kielisentteri.

Etter informasjonsmøte onsdag 28. august, starter nettbasert grunnkurs i kvensk opp denne uken, onsdag 4. september. Kurset har ingen fysiske samlinger, men baserer seg på nettsamlinger hvor deltakerne kan følge en såkalt livestreaming. Her kan elevene se kursholder Mari Keränen, og de kan se materiellet hun viser fram, være seg plansjer og annet.

– Meningen var mer samhandling mellom meg og deltakere, men det høye deltakertallet ga noen begrensninger, sier Mari.

Språksenteret ønsket nemlig å slippe å si nei til folk, og gikk i stedet for et nett-program med plass for så mye som 100 deltakere, men dessverre også med noen flere begrensninger. Dette særlig knyttet til elevenes mulighet for å snakke med lærer via mikrofon og web-kamera. Det blir i stedet chat, små skriftlige meldinger til og fra, får vi vite. Det sier seg selv at lærer kan få trøbbel med å besvare 75 chatterne på en gang, til gjengjeld spilles leksjonene inn, slik at elevene ved å trykke på en link kan se leksjonen så ofte de vil.

Kurset er til for dem som ikke kan kvensk, eller som bare kan litt.

– I løpet av kurset lærer deltakere noe om de enkleste reglene i det kvenske språket, blant annet hvordan man uttaler kvenske bokstaver, samt bygge enkle setninger. Deltakerne kan også lære mange enkle ord og litt grammatikk. I dette kurset lærer de Varanger-varianten, sier Mari.

– Svært hyggelig at så mange vil lære kvensk. Vi gleder oss til å komme i gang, sier sentterin johtaaja, daglig leder Mari Keränen.