Kristin Mellem (til venstre) og Herborg Rundberg er begge kjent for sitt arbeid med samiske og kvenske kulturuttrykk. Bildet er fra noen år siden da de også jobbet i lag. (Foto: Marius Fiskum)

 

Til glede for barn og foreldre har «Samisk samspill» nå fått kvensk med på lag.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Her har vi en hyggelig nyhet for Tromsø-familier. Det er Tromsø kulturskole, de relanserer sitt samspillstilbud, nå med kvensk musikk i tillegg til den samiske. Den aktive og velkjente musikeren Kristin Mellem er med i prosjektet.

– Herborg Rundberg og jeg skal være lærere. Herborg har jobbet mye med samisk musikk, og har blant annet et band som heter Leagus. Hun og jeg har tidligere jobbet sammen med den kvensk-samiske konsertforestillinga Kaffekopp og salmebok, opplyser Mellem, som sammen med Rundberg leder satsingen.

Olet valmis?

– Vi er veldig glad for at kulturskolen satser på et slikt prosjekt. Tilbudet er åpent for alle barn og ungdommer som er interessert i kvensk og samisk musikk, og søkere trenger ikke å ha forkunnskaper verken når det gjelder språk eller instrumentferdigheter, sier Mellem.

Musikk-tilbudet var tidligere kjent som «Samisk samspill», men relanseres nå som «Valmis, válmaš, gå.» En tittelen på bare tre ord, men på tre språk. Oversettelsen er «Klar, ferdig, gå.»

– Elevene får prøve sang og joik og ulike instrumenter. Det åpnes også for å prøve ut tekstproduksjon, eller andre kreative uttrykk, sier lederen, som beskriver det som en annerledes og spennende måte å lære samspill.

Erfarne lærere

– Arrangeringen av musikken skjer der og da, og blir spesialtilpasset elevene som de er. Alle som vil kan bli med å synge, spille og joike, enten man kan mye eller ingenting fra før, sier Mellem.

Det relanserte samisk-kvensk musikktilbudet henvender seg spesielt til elever i barne- og ungdomsskolen, samtidig oppfordres alle interesserte til å ta kontakt. Dette også fordi lederne melder at de gjerne kan utvide konseptet.

Vi tar med at Mellem og Rundberg er kjent for sitt arbeid med samiske og kvenske kulturuttrykk, og at de har lang fartstid som musikere, komponister, pedagoger og arrangører.