FEIRER KVENFOLKETS DAG: Kurt Johnsen i Alta kvenforening ser fram til å feire kvenfolkets dag på Alta museum på lørdag
Foto: Reiulf Grønnevik, Altaposten

Alta kvenforening og Alta museum arrangerer kvenfolkets dag med konsert.

Reiulf Grønnevik
Reiulf@altaposten.no

Lørdag feires kvenfolkets dag. Det skjer med et stort arrangement på Alta museum.

Sang og musikk
– Vi håper så mange som mulig kommer. Feiringen av kvenfolkets dag er et samarbeid mellom Alta kvenforening og Alta museum, som har skrudd sammen en stort og flott arrangement, sier Kurt Johnsen til Altaposten.
Noe av det som skal skje under feiringen er framførelse av kvenske sanger.
– Anna-Kaisa Räisänen skal fortelle og synge en rekke kjente kvenske sanger, som alle skal få synge med på. Som oppbacking kommer Carlos Jeldes som skal bidra på gitar og perkusjoner. Det blir selvsagt servert lekre kaker og kaffe, sier Johnsen som opplyser at arrangementet starter klokken 16 og varer til omlag 19.00
– Hva er en kven?
– Kven er en benevnelse som det norske folk kalte finske innvandrere i sin tid, og jeg synes kven er et flott begrep. I Alta er det store kvenske røtter i blant annet Rafsbotn, på Elvebakken, Altadalen og de flere av de små bygdene rundt Alta. Det ser man på slektnavn fra disse plassene. Et artig eksempel på at det er lange kvenske tradisjoner i Alta ser man også i Altaelva hvor mange soner og kulper har kvenske navn.

Vil bygge barnehage og språksenter
Alta kvenforening har i dag cirka 100 godt voksne medlemmer og Johnsen sier de håper flere av dagens unge melder sin interesse.
– Vi skulle gjerne sett at familiefolk og flere av dagens unge kvener ble med og ser verdien av å ha en kvenforening. Kvenene er en bitteliten minoritet i Norge og har sågar ikke fått samme plass som det samiske. Det kvenske språket er døende og vi må gjøre tiltak slik at dette ikke forsvinner. Vi har ambisjoner og noe vi ønsker er å få bygget en kvensk barnehage- og et kvensk språksenter i Alta. En krevende prosess som vi håper blir en realitet, sier Johnsen som minner om at det i morgen kveld vises to kvenske filmer på Aurora kino Alta. Filmene heter «Jakten på Soria Moria» og Finnarna vid Ishavet: «Så förintades Ryssänranta».
– I tillegg skal det 21.mars på Alta museum arrangeres et foredrag med musikeren Kristin Mellem, som skal ta for seg den kvensk-læstadianske salmesangen, lokker Johnsen.