I helgen legger Birthe Wassnes (14) og Lennart Jenssen (15) siste hånd på sin nyeste filmproduksjon. Begge er sommervikarer ved Kvænangen språksenter, og på mandag er det filmpremiere og kafé. (Foto: Privat)

 

Ikke nok med at det spøker for utkantskolen, nå spøker det også i skolen. To språksenter-sommervikarer lager dokumentar om saken, på mandag har filmen premiere.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Mistenkelig nok har Norske kveners forbund sitt hovedkontor på nettopp Kjækan skole i Kvænangen i Nord-Troms. Men, tenkte vi, de ansatte i NKF har vel neppe tid til å gå igjen nordpå, de som er så åndeløst opptatt med å hjemsøke politikere sørpå?

Det må være noen andre som går igjen. Et syn som definitivt støttes av Birthe Wassnes og Lennart Jenssen, sommervikarer ved Kvænangen språksenter i Sørstraumen lengre ut i fjorden.

Bilder som faller

– Vi holder på med en dokumentarfilm hvor vi kartlegger rykter her i Kvænangen. Rykter om at det spøker på den nedlagte skolen i Kjækan, sier Wassnes og Jenssen, de inviterer alle som kan til premiere mandag førstkommende. Altså den 3. juli, klokka 14 i lokalene til språksenteret i Sørstraumen. Det blir kaffe og kake, melder arrangøren.

– Hva gjør at dere mistenker spøkelse akkurat der?

– For eksempel at bilder plutselig flyr ned fra veggene på den skolen. Eller ting som blir ødelagt helt av seg selv. Og at termostater plutselig løper løpsk og står på hundre grader. Sånne ting, forklarer Wassnes og Jenssen.

I et videre perspektiv handler filmen om kvenske og samiske tradisjoner rundt overtro. Dialog og fortellerstemme blir trespråklig; mest norsk, noe kvensk og litt samisk. Filmen blir verken på 5 eller 15 minutter, men hele 30 minutter. En bra lang dokumentar, kan det bekreftes.

Velkjent rykte

– Vi prøver å finne ut hvilke hendelser som ligger rundt påstandene om at det spøker, og ut i fra det trekke noen konklusjoner. Vi har intervjuet folk, inkludert flere tidligere lærere fra skolen. Nå mangler vi bare å filme litt innklipp og selve redigeringen. Jo, vi blir ferdige til premieren. Det må vi jo nesten, sier film-radarparet, som i fjor lagde 2 krimfilmer mens de sommerjobbet hos Katriina Pedersen og dem.

Spøkelset i Kjækan er ikke hentet ut av løse luften. Lennart og Birthe bygger nemlig filmen sin på folkesnakk. Gamle og velkjente rykter fra der de bor.

– Ryktene sier at det er en tidligere rektor, eller bestyrerinne som tittelen var den gang, som går igjen. Hun het fru Ravelsvik og gikk bort i 1960, sier de to, som bekrefter at de behandler fruen med respekt i mesterverket.

Streng og myndig

– Det gjør vi. I filmen begynner vi med å fortelle hennes historie, og hva hun har etterlatt seg. Ryktene om at hun spøker på skolen er heller ikke noe nytt, hun er en legende i Kvænangen og kjent for at hun visstnok skal gå igjen. Hun var både streng og myndig, men også godt respektert av lokalsamfunnet. Hun kom egentlig fra Hardanger, og ble ansatt her som en del av fornorskningen.

– Det kan i verste fall være et fornorskningsspøkelse som driver på?

– Ja. Skolestyret i Kvænangen likte nemlig ikke så godt at lærerne pratet kvensk og samisk. Flere lokale lærere ble avløst, og han som jobbet i Kjæken ble byttet ut med fru Ravelsvik. Men som sagt, vi kan ikke si helt sikkert at hun spøker der, vi prøver å finne ut hva som har skjedd, opplyser Birthe og Lennart.

Kreativ frihet

– Birthe, du har gått på Kjækan skole?

– Ja, i tre år.

– Men, da ble du vel hjemsøkt av og til?

– Nei, jeg la ikke merke til henne.

– Kanskje fordi du var en snill elev?

– Ja, kanskje.

Vi tar med at Wassnes hadde finsk på skolen i Kjækan. Til den ble lagt ned i 2017 og hun begynte på skolen i Burfjord. Til høsten starter hun i tiende klasse. Jenssen har hatt kvensk i skolen, til høsten starter han på videregående. Begge sier at de liker den kreative friheten de har i sommerjobben sin.

– Vi jobbet der i fjor sommer også. Det er en fin arbeidsplass hvor vi får gjøre mye morsomme ting, sier de.

 

Plakaten til premieren. (Illustrasjon: Wassnes og Jenssen/Kvænangen språksenter)