Pilkan keskelä: Bernt Isaksen oon toinen johtaja Tromssan kvääniseurassa. (Kuva: Mieitte)

 

Kvenfolkets dag skal ikke gå tromsøværingene hus forbi, sånn uten videre.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Vi synes det er viktig å gjøre folk oppmerksom både på Kvenfolkets dag i seg selv, men også at det kvenske er en del av den nordnorske kulturen. Det sier Bernt Isaksen, som er nestleder i Tromsan kvääniseura – Tromsø kvenforening.

Heller ikke i år hviler foreninga på sine laurbær inn mot Kvenfolkets dag. Ikke nok med at det planlegges flere markeringer over flere dager i Nord-Norges største by, så har foreninga i tillegg lagt ned en betydelig innsats for at dagen ikke skal gå den gjengse tromsøværing hus forbi:

– Vi sendte ut en mail til tromsøskolene i slutten av november for å sjekke interessen for å motta kvenflagget fra oss, med tanke på Kvenfolkets dag. Vi fikk om lag 25 positive svar, noe som var overraskende, sier Isaksen.

Øke bevisstheten

I skrivende stund har foreninga tømt sitt lager, og har så langt fått levert ut kvenflagget til fjorten skoler i bykommunen med sine om lag 78 000 innbyggere.

– Det er viktig at vi får oppmerksomhet rundt dagen og at kvenske symboler er synlig. Disse flaggene vil være synlig for både foreldre, elever og lærere, og skolene får med dette en påminnelse og en anledning til å sette kvendagen på dagsordenen, sier nestlederen.

Isaksen tror «stuntet» vil nå ut til veldig mange:

– Jeg tror vi vil nå ut til mange tusen tromsøværinger, noe som igjen vil skape nysgjerrighet og spørsmål knyttet til kvensk kultur og tilstedeværelse, og på den måten bidra til å øke bevisstheten i samfunnet, sier Isaksen.

Les også: – Det er med glede vi skal flagge i år

Ambivalent

Isaksen håper tiltaket også kan inspirere andre kvenforeninger i Ruija og rundt om i Norge for øvrig, men har likevel et ambivalent forhold til det hele:

– Det burde jo strengt tatt ikke vært vårt ansvar. Det står i Tromsø kommunes flaggreglement at det skal flagges med kvenflagget den 16. mars, men skolene har ikke fått flagg. Det er litt trist at en lokal forening må bruke inntekter fra medlemskontingentene til slike ting, som egentlig burde vært et offentlig ansvar, sier han.

– Men forhåpentligvis kan dette også inspirere det offentlige, og kommuner rundt om, til å flagge og gjøre kvenkulturen synlig, sier Isaksen.