Raymond Olufsen. (Foto: Pål Vegard Eriksen)

 

Det er fint å lære kvensk ved å lytte, men enda bedre hvis du har noe å se på. Møt Quæncastens animerte minikurs i kvensk.

 

Frank Halvorsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

I sin tid utviklet Vadsø kvenske språksenter  – Vesisaaren kväänin kielisentteri et språkkurs for podcasten kalt «Quæncasten.» Her produserte de totalt 18 episoder, til glede for lytterne av denne podcasten.

– Dermed satt vi med mye ferdiginnspilt materiale i arkivet, og tanken meldte seg om hvordan vi kunne nå ut til enda flere, sier Raymond Olufsen, daglig leder for språksenteret.

Mer tilgjengelig

Det var da Olufsen i sin tid ville sette i gang med å lære seg kvensk, at han oppdaget hvor vrient det var å finne introduksjonskurs. Inkludert gode eksempler på bruk av kvensk i det daglige. Det ville vadsøværingen gjøre noe med, og anledningen bød seg da han gikk i gang med sin egen podcast. Han fikk med seg Tomi Vaara i studio, og episodene meldte seg en for en.

Senere fikk Olufsen en idé om gjøre materialet mer tilgjengelig, og rettet i så måte en søknad til Kulturdirektoratet. Midler, det fikk han.

– Vi søkte om midler til å starte en animasjonsprosess på materialet, og fikk midler nok til å animere seks av episodene. Det var i forfjor, minnes Olufsen.

Seks episoder av Quæncasten er animert og ligger på nettet. Vi ser Raymond Olufsen til venstre og Tomi Vaara til høyre, begge animert av Astrid Akra. (Skjermbilde: YouTube)

Episodene er frittstående og tematisk ordnet, og det er de seks første språkkurs-episodene som nå er animert. Noe som i praksis betyr at de er bygget ut fra audio til visuelt, slik at du nå har noe å se på mens du lytter. Filmsnutter, kort sagt.

– Animatøren vi benyttet oss av heter Astrid Akra. Hun flyttet hit til Vadsø for et par år siden, og er vel Norges eneste animatør som faktisk også har vært med å vunnet Oscar-statuetten.

– Alt vi kan bidra med for å gjøre ting mer tilgjengelig, er til nytte. Det hjelper på slik at flere kan lære seg kvensk, oppsummerer den driftige daglige lederen.

Du finner lett fram til Quæncasten ved å google navnet, men du kan også søke på Kvenfestivalen og Minikurs i kvensk. Det er mange veier til Rom når det gjelder det Vadsø kvenske språksenter sysler med, og her har du ei fin lenke:

Quæncastens minikurs i kvensk