Bor du i rimelig nærhet til Horten, kan du snart møte et av de største navnene innen fagområdet kvensk historie, Einar Niemi. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)

 

I et av sine aller aller første arrangementer kan den nye kvenforeningen  skilte med en professor. Drøye uken før foredraget har allerede flere enn 80 vist sin interesse.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Rettere sagt professor emeritus, noe som forenklet sagt betyr at vedkommende er uttjent, et annet ord for pensjonert. Professoren i tale er velkjente Einar Niemi, mannen som blant annet holdt foredraget Kvenenes historie på på 100 minutter, det var i Alta i desember 2019. Nå er Niemi igjen på banen, denne gangen invitert sørover til Norske Kvener Ytre Oslofjord – Ruijan Kväänit Ulko-Oslovuono.

«I sitt foredrag vil Niemi starte med et blikk på kvensk historie i den «mytologiske tid», det vil si de eldste tider. Deretter konsentrerer han seg om tidsrommet fra den omfattende innvandringen og bosettingen på 1800-tallet og fram til i dag», heter det fra foreningsleder Unni Elisabeth Eriksen. Til sist vil Niemi se på utviklingen videre fram til i dag, hva som er oppnådd og hvilke problemstillinger som fortsatt kan reises. Dette både sett fra kvensk perspektiv og fra myndighetshold.

Foredraget har tittel «Kvenene – fra innvandrere til nasjonal minoritet: en tornefull vei?», og holdes lørdag 23. oktober på det nyåpnede Frivillighuset sentralt i Horten.

Oslofjord-kvenenes arrangement er ledd i deres satsing på å etablere en møteplass for kvener som bor i kjøreavstand fra Horten.

«Til nå har mer enn åtti personer vist sin interesse, og de kommer tilreisende fra store deler av Østlandet», melder Eriksen.

Les også denne saken fra oppstarten av Norske Kvener Ytre Oslofjord – Ruijan Kväänit Ulko-Oslovuono:

«En stor begivenhet»