Både kvensokken og kvenvotten er fine plagg som i tillegg fungerer som kutlurmarkører. (Foto: Heidi Nilima Monsen & Kvääninuoret)
Vis fram din kvenske identitet med hjemmestrikket sokk og vott.
Kristine Jonas
kristine@rujan-kaiku.no
Har du oppdaget at du har litt ekstra fritid i disse deilige sommerdagene? Kanskje sommervarmen er litt for kjølig for deg? Frykt ikke! Ruijan Kaiku har funnet fram to herlige strikkeoppskrifter så du er forberedt til den kommende vinteren. I samme slengen får du også muligheten til å vise fram de kvenske fargene, og ikke minst din egen kultur og identitet.
Selve oppskriftene finner du nederst i saken.
Historien bak kvensokken
Dette er en sak fra vårt arkiv, tidligere publisert 23. oktober 2015.
Det er tidligere leder i Norske Kveners Forbund – Ruijan Kvääniliitto Anne-Gerd Jonassen fra Kvænangen som står for designet av såkalte «kvensokken». Hun kjente på et savn av kvenske håndarbeidsprodukter, og designet like godt en egen kvensokk etter inspirasjon hun fant i Finland.
– Jeg savnet noe som man kunne kalle for kvensokker, og i tillegg hadde jeg lyst til å prøve noe nytt, forteller hun.
Inspirasjon til kvensokken fant Anne-Gerd fra noen helt spesielle kommagformede ullsokker som hun kjøpte på en julemesse i Saarikoski. Hun har også sett lignende sokker på Kronebutikken i Sørkjosen, men kjenner ikke historien bak disse.
Oppskrift på sokkene fant hun ikke, og Jonassen forteller at hun brukte lang tid på å prøve å finne ut hvordan man skulle strikke disse sokkene.
– De er jo ganske forskjellige fra vanlige læsta, og de må strikkes på en helt annen måte, sier hun.
Det mest spesielle med disse sokkene er den buede «kommagtuppen» i tåa, samt rillene på vrista.
– Det tok ganske lang tid før jeg klarte å pønske ut hvordan man de hadde strikket dette, og jeg måtte gå i tenkeboksen litt for finne ut hvordan dette skulle gjøres. Jeg fikk også hjelp av ei venninne. Men det ble jo sokk til slutt, skratter hun.
Inspirert av kvendrakten og kommager
Formen på kvensokkene er som nevnt inspirert av skotøy som kvenene tradisjonelt har brukt, mens fargene ble valgt etter kvendrakten. Hovedfargen er grå, med striper og mønster i rustrødt, grønt, gult og blått.
– Jeg ville ta tak i det gamle, men gjøre det på en ny måte, forklarer hun.
Det er også laget to forskjellige varianter av kvensokken. Den ene har enkle fargede striper over ankelen, mens den andre er mer komplisert og strikket med rutemønster på innsiden og vrengt ned slik at den har en dobbel kant.
– Den med ruter er inspirert av pinen til NKF, sier hun.
– Jeg tror oppskrifta er ganske grei å følge. Den ble skrevet ned etter hvert som sokkene ble strikka, forteller Jonassen som i skrivende stund selv hadde strikket 7-8 par.
Kvensokken får selskap
Dette er en sak fra vårt arkiv, tidligere publisert 19. februar 2019.
Noen år etter Jonassens skapelse av kvensokken, følte Ruijan Kaiku at den ensomme kulturmarkøren trengte selskap og en konkurranse ble satt i gang. Lisa Vangen fra Samuelsberg var en av de som stolt meldte seg opp med hjemmelagde kreasjoner, men denne traff kanskje ekstra hardt. Nemlig en strikkeoppskrift på kvenvotter, så klart med den kvenske solblomsten i sentrum.
Lisa Vangen driver MaloAlo, en kulturformidlingsbedrift med spesielt fokus på Nord-Troms og Finnmark. Vangen skriver at det er brukt Rauma finullgarn, i de fargene som fins i kvenflagget; blått, rødt, gult og hvitt.
I senere tid har også Kvenungdommen – Kvääninuoret tatt et tak for å løfte det fine kvenvott designet med kvensk samstrikk i desember 2020. I Facebookgruppen Kväänivantthuut – Kvenvotter ble det lagt ut både oppskrifter og videoer, i tillegg til at mange la ut sine egne kreasjoner. Her er det mulig du finner flere gode ressurser til din egen strikking, eller rett å slett bare har noen spørsmål om oppskriften.
Oppskrift på Kvensokken:
Begynn med hælen: Grått garn. Legg opp 33 masker, strikk 20 omganger fram og tilbake ribbestrikk hvor den rette masken hele tiden strikkes vridd. Fell for hæl: Strikk 21 masker, 2 sammen, snu og strikk 10 masker og 2 sammen, snu og strikk tilbake 10 masker, 2 sammen og snu. Fortsett til alle 11 masker er felt på hver side. Plukk opp 11 masker på hver side og fortsett ribbestrikk med vridde masker til 16 cm.
Såle: Strikk 14 masker ribbestrikk, fell 2 masker rett, strikk 1 maske rett og fell 2 masker vridd rett, 14 masker ribbestrikk. Fell på denne måte på alle rette omganger. På hver omgang strikkes de 3 midtre masker hele tiden v. Når det er 3 masker igjen settes disse på en tråd.
Riller strikkes i rustrødt, grønt, gult og blått.
Plukk opp ca 35 masker langs ene siden av sålen + 3 som er på tråden + 35 på andre siden. Nå skal det strikkes rillestrikk (rett begge veier) og nå felles det på alle omganger. 1. omgang fra vrangen. Strikk 34 masker, 2 masker vridd v sammen, 1 v og 2 v sammen. Hele tiden skal de 3 midtre masker være rett på retta. 2 riller av hver farge. På modellen er det brukt 5 farger. Strikk og fell på samme måte 20 omganger. Resten av maskene maskes sammen eller felles og sys sammen.
Plukk opp 54 masker og strikk rundt rillestrikk 16 omganger (2 riller a hver farge). Strikk 10 omganger 1 vridd rett og 1 v. Fortsett 20 omganger rillestrikk med motsatt fargevalg og slutt med hovedfarge. Fell løst av og fest trådene. Lag en liten dusk av alle fargene og fest på siden etter ønske.
Navnet «Kvensokken» og oppskriften er konstruert av Anne-Gerd Jonassen.
Oppskrift på Kvenvotten:
* Dame/barn/ungdomsstørrelse: Strikkepinner 3 mm. Legg opp 15 masker på hver pinne, til sammen 60 masker. Strikk en runde rett, en runde vrang, en runde rett og en runde vrang. Strikk to runder rett, så begynner du med mønsteret.
* Etter at du har strikket mønsteret strikker du en runde rett. Så bytter du 2,5 mm. strikkepinner. Strikk 15 omganger før du setter inn tommelmerke. Så omlag 40 omganger før du begynner å felle votten.
* Ta heklekroken og hekle en sirkel: begynn med blått i midten, så en runde hvitt, tre runder rødt, en runde hvitt, tre runder rødt, en runde hvitt og avslutt med et par runder blått. Sy på kronbladene med gult garn. Sy så rosen på votten. Til sist syr du på rødt, blått og gult i «lovikka-stil» på mønsteret rundt håndleddet.