Fra folkene som produserte Kivikylä betegnes interessen for kvensk barnefilm som enorm. (Foto: Siivet AS)

 

Bare økonomien setter grenser for Siivet AS.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Verdens første kvenske animasjonsfilm «Kivikylä» har blitt svært populær, meldes det fra det kvenske filmselskapet Siivet AS.

– Vi har lagt til rette for at flest mulig skal få se den. De som vil vise filmen kan ta kontakt med oss i Siivet så ordner vi kopier for visning. Visning av filmen er gratis, sier Bjørnar Mikkelsen i nevnte selskap.

Mikkelsen betegner mottakelsen som varm da filmen hadde premiere og lansering før jul i fjor. Og begeistringen for de animerte skikkelsene fra Steinbygda holder seg høy, bekreftes det.

Forfatter Agnes Eriksen sammen med en av sine mest trofaste Kummitus ja Täthipoika-lesere, fire år gamle Liv Ingunn Holm. Før jul var de begge på kinoen i Lakselv og så premieren. (Foto: Arne Hauge)

I tiden fremover blir Kivikylä således vist på en rekke arrangementer rundt om i de kvenske områdene. Den er også kjøpt inn av NRK, og ble nylig vist på filmfestivalen «Skábmagovat» i Finland. Den er samtidig påmeldt til en rekke andre festivaler rundt om i verden. Mikkelsen opplyser at den fins både i hel utgave på 26 minutter, og som serie i fem episoder. Den blir også lagt ut på Siivets egne sider for kvenske filmer når disse er klare.

Gledelig nok jobber Bjørnar og Anstein og de andre for tiden med en ny animasjonsserie rettet mot kvenske barn. Denne vil sannsynligvis være ferdig i løpet av neste år.

Les også: Filmen ble laget med kjærlighet og KI – kvensk intelligens

Den siste produksjonen er ikke første filmen deres for barn og ungdom. For 20 år siden laget de den kvenskspråklige barnefilmen «Karine ja kađonu loru» og for 14 år siden ungdomsdokumentaren «Jakten på Soria Moria» som for øvrig også ble vist på NRK.

– Vi kunne ha laget mye mer, men mulighetene for finansiering har hele tiden skapt begrensninger i aktiviteten. Siivet har ofte måtte stille opp med egne midler og dugnadsarbeid for å fullfinansiere prosjektene.

– Det håper vi at vi slipper i fremtiden, sier Bjørnar Mikkelsen.