Johanne Sommerset var med å stifte den foreningen som hun lørdag 30. august hyllet med tale og blomst. (Foto: Arne Hauge)

 

I 10-års gave til Kvænangen qven og sjøsamisk forening fant Johanne Sommerset en sjeldent vakker, mangefarget krysantemum. – Hos oss er det plass til mange folkeslag i buketten, sier hun.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Sammen med Anne-Gerd Jonassen og Rune Sundelin var Johanne Sommerset med på møtet da Kvænangen qven og sjøsamisk forening ble stiftet, den gang for 10 år siden. Etter sin bursdagstale til foreningens 10-årjubileum den 30. august i år, ga hun en sjelden fin krysantemum i gave. Den hadde nemlig mange ulike farger, farger som symboliserer både det kvenske og det sjøsamiske og det norske og kanskje også plass til noen andre nasjonaliteter.

– Jeg lette etter en passende blomst uten å finne noen. Men da så jeg denne, og den falt jeg for. Har aldri sett en krysantemum med så mange farger, så i denne buketten er det plass til alle etnisitetene vi har her i Kvænangen. Her kan alle komme fra samme blomst og vokse sammen.

Reiste for å stifte

For 10 år siden var Johanne Sommerset leder ved Halti kvenkultursenter, det var på den tiden nylig stiftet som regionalt senter, og til samme tid satt Rune Sundelin leder i Norske kveners forbund, slik at det ble de 2 som reiste til Kvænangen for å stifte den lokale foreningen. Med på laget var sittende leder Anne-Gerd Jonassen, og det hele hendte den 8. juni 2009. Da ble Kvænangen qven og sjøsamisk forening også en av de første nye foreningene tilsluttet Norske kveners forbund. Formålet var å fremme kvensk og sjøsamisk språk og kultur.

Les også: Lennart liker alt som er kvensk

Er du stolt over hva foreningen har fått til?

Hele hjertet

Ja. Jeg er veldig stolt over Kvænangen qven og sjøsamisk forening. Vi er både det sjøsamiske og det kvenske, så her får du med deg hele hjertet ditt, og ikke bare halve. Vi er et folk av 3-stammers møte, og her trenger vi ikke velge etnisitet. Her er det plass til alle, sier Johanne, som kommer fra Straumfjord i Nordreisa, men som har slekt også i Kvænangsbotn.

Kvænangsbotn er en kjær plass for meg, og det er nært mellom kommunene og tette bånd i Nord-Troms.

– Og så er vi jo dessuten av den samme ulla, alle sammen, oppsummerer Johanne Sommerset.