Kaisa Sundelin ble inspirert til å lære seg mer kvensk av de to filmene som ble vist på Alta Kvenforenings filmkveld. KUVAT HEIDI NILIMA MONSEN

Kaisa Sundelin ble inspirert til å lære seg mer kvensk av de to filmene som ble vist på Alta Kvenforenings filmkveld.
KUVAT HEIDI NILIMA MONSEN

Filmene som ble vist på Alta kvenforenings filmkveld gjorde sterkt inntrykk på Kaisa Sundelin (17).

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

Finsk-/kvenskeleven Kaisa Sundelin deltok på Alta Kvenforenings filmkveld sammen med besteforeldrene Egil og Gunn Sundelin. Hun er en av tre kvenskelever ved Alta videregåendes andre trinn, og ville blant annet se filmene «Det hemmelige språket» og «Mie halvan kotia» fordi hun skal skrive en oppgave om kvener som en del av læremålene i finsk som 2. språk. Men også fordi hun er blitt interessert i kvensk språk.

Mer interessert i det kvenske
– Etter hvert som vi er blitt presentert for disse språkene, er jeg blitt mer og mer interessert i det kvenske. Spesielt det siste året hvor det har vært læremål i planen. Jeg sitter selv å leser om kvenene, og hvis jeg ser noe om kvener på nett, så er det det jeg klikker inn på. Jeg syns det er artig, innrømmer 17-åringen som likte begge filmene.
– Den første filmen om det hemmelige språket var jo mer fakta, men med den siste filmen «Mie halvan kotia» merket jeg at jeg fikk lyst til å lære meg kvensk fordi jeg ikke ønsker  at slike ting som skjedde i filmen skal skje flere. For vi vet jo at det er flere som går til bake til sitt kvenske morsmål når de blir eldre og demente, derfor er det viktig at det fortsatt finnes noen som kan språket, mener hun.

Vil studere kvensk videre
Filmene gjorde såpass inntrykk at den unge kvenen sier at hun fikk lyst til å melde seg inn i kvenforeninga og være med å ta opp kampen for språket, slik hennes far Rune og bestefar Egil har gjort før henne. Hun har i alle fall lyst til å studere kvensk videre på universitetsnivå etter å ha tatt den yrkesutdanningen hun skal ha. Også har hun veldig lyst til å få en kvensk mentor.
– Snakker du mye kvensk med din bestefar?
– Jeg gjorde det jeg var liten, men da jeg begynte å lære finsk på skolen så har vi snakket mer det. Men jeg har lyst til å ta opp igjen det kvenske med han. Det er viktig å få snakket kvensk og bruke språket. Det er jo ikke så mange andre jeg får brukt språket med ellers, så jeg får tvinge han litt, ler hun og legger til at hun også vil «tvinge» bestefaren til å snakke kvensk med hennes lillebror slik at han også får lært språket.
– Han er fire år, så hvis det er noen som kan få lært språket skikkelig i familien, så er det han, mener den engasjerte ungjenta som røper at hun syns det er litt skummelt å snakke kvensk når hun føler at hun ikke behersker språket skikkelig.
– Sånn sett er det greit at vi er bare tre stykker i klassen, slik at vi får pratet mye. Det er jo da jeg får brukt språket, sier hun.