Her ser vi tidligere riksantikvar Jørn Holme sammen med Finlands ambassadør Erik Lundgren og hans kone da de fikk se gamle finske dokumenter på biblioteket i Vadsø. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

– Boken er ikke minst viktig for alle eiere av fredete kulturminner og de titusener av frivillige som legger ned arbeidstimer og mye engasjement for vår kulturarv, mener tidligere riksantikvar.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Bokverket Kulturminnevern har vært et uvurderlig arbeidsverktøy for alle som arbeider med forvaltning av kulturminner og kulturmiljøer. Nå er den kommet i en revidert utgave.

– For oss hos Riksantikvaren har Kulturminnevernbøkene vært viktige, et faglig utgangspunkt å holde tak i. Det finnes fortsatt lite faglitteratur om kulturminneloven, sier riksantikvar Hanna Geiran i en pressemelding.

Stor utvikling

I de 15 årene som er gått siden lovkommentaren ble revidert forrige gang, skal utviklingen på feltet ha vært betydelig. Behovet for en revisjon skal ytterligere ha blitt forsterket av overføringen av oppgaver og ansvarsområder fra Riksantikvaren til fylkeskommunene og Sametinget i 2020.

– Boken er ikke minst viktig for alle eiere av fredete kulturminner og de titusener av frivillige som legger ned arbeidstimer og mye engasjement for vår kulturarv, sier tidligere riksantikvar Jørn Holme som har vært redaktør for alle utgavene av Kulturminnevern, denne siste utgaven inkludert.

– Bøkene ble en suksess og førsteopplaget ble utsolgt. Nå var det på tide med en revidert lovkommentar. Kulturminneloven er blitt endret flere ganger, og det foreligger en rekke viktige dommer på feltet, ikke minst fra Høyesterett, påpeker Holme.

Sluttresultatet er ikke bare en fysisk bok, men kan også tas i bruk av alle i en gratis digital utgave som er tilgjengelig både via Riksantikvarens nettsider.